Наградата на Националния дарителски фонд „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина бе връчена от изпълнителния директор на Фонда Слава Иванова на церемония в художествената галерия на Кюстендил

На Шестнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА, приза получи списание „Роден глас“ от Чехия в лицето на своя главен редактор Камелия Илиева. Изданието отбелязва 50 години непрекъснато съществуване през 2021-а.

Слава Иванова заяви „За мен е истинска привилегия да бъда тук заедно с Вас. Бих искала да Ви пожелая да сте здрави, все така силни и успешни. Нека светлината в картините на Майстора, които ни заобикалят, все така да дава смисъл на Вашия път и да озарява помислите Ви“.

 

Отличената Камелия Илиева благодари за наградата и каза, че я приема като признание и за създателите на списанието, тръгнало през 1971 година от Братислава.

 

Призът на Национален дарителски фонд „13 века България“ е учреден през 2013 като форма на признание към българските журналисти зад граница, които съхраняват и популяризират българската култура и дух.  До момента наградените медии са седем.

 

Първият отличен през 2013 година е Светла Кьосева от списание „Хемус“, което излиза в Унгария на български и унгарски и тази година чества 30-а годишнина.

На Десетата световна среща на българските медии през 2014 в Брюксел отличието отиде при Мария Захариева от списание „Българи“ в Чехия.
Третият носител на приза е Дора Костова, която в продължение на 26 години издава вестник „Роден край“ в Украйна.

 

На Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага се променя статутът и критерий за връчването на наградата става приносът на медията в разпространението на българската култура в съответната държава. Задължително е да излиза на български език, в програмата си да има представени устойчиви и градивни теми в областта на българската култура.

 

Отличието за 2016 получи списание „Диалог“ от Нидерландия в лицето на главния си редактор Даниела Горчева.

 

Петият премиран е журналистът Максим Божилов, който в продължение на 20 години издава в Торонто български вестник и поддържа радиопрограмата „Български хоризонти“.

 

Наградата за 2018 получава Димитър Ганчев от името на Българската програма на Радио „Ватикана“ по време на Четиринадесетата световна среща на българските медии в Скопие.

 

За 2019 носител на отличието е BG VOICE от Чикаго, с издател Ясен Дараков, по време на Петнадесетата световна среща на българските медии в Тирана, Албания.

 

Заради пандемията от коронавирус през 2020 събитието не е организирано и наградата на НДФ „13 века България“ не е връчена.

 

Изказването на Слава Иванова можете да видите тук

https://youtu.be/N_FWxko-Wig

Категория
Актуално