Награда „Анастас Стайков“

През 1988 г. със спомоществователството и по волята на наследниците на художника Анастас Стайков в НДФ „13 века България“ е създадена дарителска партида за награда на името на Анастас Стайков.

Живописецът Анастас Стайков (1905 ‒ 1988) завършва НХА в София и специализира в Академия „Жюлин“ – Париж. Живее и твори в Пловдив. Творчеството му е свързано с народопсихологията на българина в характерния за художника стил.

Наградата се връчва ежегодно на зрелостници – отличници, от специалностите „Живопис“, „Иконопис“ и „Скулптура“ към Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив. 

Дарителската партида към Фонда и днес се поддържа от дъщерята на твореца д-р Мария Стайкова –  специалист в областта на автоимунните заболявания към Института за медицински изследвания „Джон Къртън“ на Австралийския национален университет, Канбера.

По повод 30 години от учредяване на наградата на името на Анастас Стайков, екип от ученици и учители от НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив подготви филм, посветен на художника и на възпитаници на гимназията, носители на отличието.

Национален дарителски фонд „13 века България“ благодари на ръководството на гимназията и на авторите на филма, които ни го предоставиха.

2021

Носители на наградата Анастас Стайков 2021

21.06.2021

Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Слава Иванова  награди отличниците от 40-ия випуск на НХГ „Цанко Лавренов“  с отличията на името на  художника Анастас Стайков.

 

По традиция, идваща от 1988-а в края на всяка учебна година талантливи  зрелостници  от специалностите „Живопис“, „Иконопис“ и „Скулптура“ към Националната художествена гимназия  в Пловдив получават отличия от наследничката на смолянския творец.  Дъщеря му, д-р Мария Стайкова , световноизвестен  специалист в областта на автоимунните заболявания към Института за медицински изследвания „Джон Къртън“ на Австралийския национален университет, Канбера, е спомоществовател на дарителската партида във Фонда.

 

Тази година към наградите в традиционните специалности Живопис, Графика, Скулптура, Иконопис, Стенопис, Рекламна графика, бе прибавена и още една – Пространствен дизайн.

 

Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници, поздрави бъдещите си колеги. А директорът на НХГ „Цанко Лавренов“ Светлозар Чавдаров се похвали, че двама от зрелостниците в новата специалност вече са приети в Художествената академия, въз основа на техните дипломни работи. Той подчерта, че произведенията на ученици, сред които бяха връчени наградите са една малка част от тези, които заслужават да бъдат видени от ценителите на изобразителното изкуство.

 

Тържественото връчване на дипломите започна с имената на отличниците в отделните специалности, които по волята на дарителя получават и наградите на името на художника Анастас Стайков. От името на НДФ „13 века България“ г-жа Слава Иванова им връчи отличията, финансовото им изражение и подарък – книга от поредицата „Съвременно българско изкуство. Имена“ за творчеството на Ясен Гюзелев.

Но кой е Анастас Стайков, на чието име вече 33 години се  връчват отличия за творци-зрелостници. Той е първият родопски художник с висше образование. Завършва Националната художествена академия и специализира в „Академи Жулиен“ в Париж.

 

През целия си живот живее и твори в Пловдив, където става  член на Дружеството на южнобългарските художници. През 1937 г.  организира първата си изложба в София. Следват повече от 20 експозиции в страната и в чужбина. Стайков е почетен гражданин на родния си Смолян.

 

Художникът си навлича гнева на властимащите с монументалното платно „Родопска сватба“. Картината е с впечатляващи размери – осем на два метра и половина. Изобразява венчавката между християнин и мюсюлманка – нещо почти еретично за 50-те години на миналия век. Анастас Стайков работи върху „Родопска сватба“ осем години. В многофигурната композиция са запечатани над 60 образа на реално съществуващи хора, сред тях сина и съпругата на художника. В един от сватбарите се разпознава и лика на твореца. Картината е представена в обща изложба в Пловдив през 1958 година и предизвиква небивал за времето си интерес – за кратко е видяна от 35 хиляди души. Но критиката верноподанически я отрича. Ударът е толкова голям за ранимия творец, че той престава да рисува в продължение на 10 години.

Картината може да се види в Художествената галерия в Смолян.

 

А ето и кои са тазгодишните носители на наградата „Анастас Стайков“:

 

Живопис – Кити Тенчева

Графика – Мария Янакиева

Скулптура – Димитър Лазаров

Стенопис – Калина Колева

Рекламна графика – Мария Кълвачева

Пространствен дизайн – Никол Трайкова

Иконопис – Терентия Господинова

 

 

Церемонията по награждаването

https://youtu.be/Se5Rf-rsh6k

 

Наградените ученици и част от техните произведения

https://youtu.be/1HWobk9X8B8

2020

Носители на наградата „Анастас Стайков“ за 2020

25.06.2020

 

На 25 юни Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, на организирана в двора на училището церемония, раздаде дипломите на своите зрелостници.

Изпълнителният директор на Национален дарителски фонд „13 века България“ Слава Иванова връчи наградите на името на художника Анастас Стайков на отличените дипломанти: Моника Николаева Кънева – специалност„Живопис“, Гергана Николаева Маринчешка – специалност „Графика“, Габриела Иванова Радулова– специалност „Стенопи“, Елисавета Николаева Куманова – специалност „Рекламна графика“ и Христина Михайлова Ангелова – специалност „Рекламна графика“.

След тържеството беше представен филм специално подготвен от екип от учениците, посветен на Анастас Стайков и наградените възпитаници на гимназията през изминалите 30 години от учредяването на наградата на негово име.

2019

Носители на наградата „Анастас Стайков“ за 2019

Дипломантите, отличени с наградата „Анастас Стайков“ за 2019 г. от Педагогическия съвет на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, са:

  • Ирина Василева Величкова, живопис
  • Елица Христова Ангелова, графика
  • Александър Ангелов Несторов, скулптура
  • Елис Тунджай Нешад, стенопис
  • Нанси Рашева Грозева, рекламна графика

Наградите бяха връчени на 21 юни в галерията на Общинския съвет в Пловдив.

2018

НДФ „13 века България“ връчи наградата „Анастас Стайков“ 2018

На 26 юни 2018 Националният дарителски фонд „13 века България“ за двадесет и девети път връчи наградата „Анастас Стайков“ на петима дипломанти от випуск 2017/2018 на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Пловдив.
Носителите на наградата са: Надежда Ивова Кантарджиева, живопис; Даниела Петкова, графика; Лора Александрова, скулптура; Георги Георгиев, рекламна графика. Грамотите на отличените зрелостници бяха връчени от изпълнителния директор на Фонда Митко Тодоров.
През 2018 се навършват 30 години от учредяването на дарителската партида във Фонда, а отличените с наградата до момента творци са над 100.

2017

НДФ „13 века България“ връчи наградата „Анастас Стайков“ 2017

На 23 юни 2017 Националният дарителски фонд „13 века България“ връчи наградата „Анастас Стайков“ на петима дипломанти на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Пловдив. Събитието се състоя в Дома на културата „Борис Христов“, където беше експонирана изложба от техни творби.
Носители на награда са: Памела Иванова Райкова, живопис, Мария-Луиза Георгиева Тодорова, графика, Ива Кирилова Кузева, иконопис, Ива Милкова Станева, рекламна графика, Виктория Стефанова Видевска, рекламна графика.
Грамотите бяха връчени от изпълнителния директор на Фонда Митко Тодоров и д-р Мария Стайкова, дъщеря на художника и спомоществовател. Тя подари на наградените четки и моливи от тези, с които е работил художника Анастас Стайков, а на гимназията две негови картини.

2016

Награда „Анастас Стайков“ 2016

Националният дарителски фонд „13 века България“ за двадесет и седми път връчи наградата „Анастас Стайков“ на четирима дипломанти от випуск 2016 на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Пловдив. Събитието се състоя на 23 юни 2016 в Дома на културата „Борис Христов“. Носители на наградата са: Неда Георгиева Петрова, живопис; Гергана Николаева Мандулова, иконопис; Димитър Красимиров Титов, стенопис; Александър Николаев Скерлев, рекламна графика.
По повод награждаването в дома беше уредена и изложба с творби на завършващите.

Категория
Награди, Нашите Проекти