Награда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина „13 века България“

Наградата има за цел да подпомага българоезични медии зад граница, които съхраняват и популяризират българската култура и дух, в съответствие с целите на НДФ „13 века България“. 

Тя се присъжда ежегодно, съгласно утвърдения от Управителния съвет на Фонда Статут, от жури в състав: председател – Генералният директор на БТА, и членове ‒ Изпълнителният директор на Фонда, и ръководителят на звено „Връзки с обществеността“ на БТА. 

Медията трябва да е с доказан принос в разпространението на българската култура в рамките на съответната държава и извън нея; да е билингвална (задължително единият език да е български); в програмата си да представя устойчиви и градивни теми в областта на българската култура.

Отличието се връчва по време на Световната среща на българските медии, която се организира от Асоциациата на българските медии по света (АБМС) и Българската телеграфна агенция (БТА).

2023

НДФ „13 века България“ връчи наградата за българоезична медия в чужбина

Наградата на Националния дарителски фонд „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина бе връчена на 3 юни 2023 в рамките на Осемнадесетата световна среща на българските медии.  Форумът, организиран от БТА, тази година се проведе от 1 до 4 юни в Казанлък. Темата на световната среща е „Медии и свобода“.

 

Призът се присъжда всяка година от жури в състав: председател – генералният директор на БТА, и членове – изпълнителният директор на Фонда, и ръководителят на звено „Връзки с обществеността“ на БТА.

 

За да получи наградата, медията трябва да има доказан принос в разпространението на българската култура в рамките на съответната държава и извън нея; да е двуезична, като е задължително единият език да е български; в програмата си да представя устойчиви и градивни теми в областта на българската култура.

 

Наградата на Национален дарителски фонд „13 века България“ е учредена през 2013 в знак на признание за усилията на работещите български журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на националната култура.

 

Тази година призът бе присъден на българската програма по Австралийското обществено радио и телевизия SBS в Австралия – 2 000 лв., с водещ Фили Ладжман, изпълнителен директор на българската секция.

 

Наградата бе връчена от г-жа Адриана Мешкова, Експерт, конкурси и награди в НДФ „13 века България“.

 

Програмата съществува от 1946 и обединява българската диаспора в Австралия.

2022

НДФ „13 века България“ ще връчи награда за българоезична медия в чужбина

Носителят на приза ще бъде огласен на 17-ата световна среща на българските медии в чужбина, организирана от БТА

Наградата на Националния дарителски фонд „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина ще бъде връчена в рамките на Седемнадесетата световна среща на българските медии.  Форумът, организиран по традиция от БТА, тази година ще се проведе от 1 до 3 ноември в Израел.

 

Целта на отличието е да поощрява българоезични медии зад граница, които съхраняват и популяризират българската култура и дух, в съответствие с идеите и принципите на НДФ „13 века България“.

 

Призът се присъжда всяка година от жури в състав: председател – генералният директор на БТА, и членове ‒ изпълнителният директор на Фонда, и ръководителят на звено „Връзки с обществеността“ на БТА.

 

За да получи наградата, медията трябва да има доказан принос в разпространението на българската култура в рамките на съответната държава и извън нея; да е двуезична, като е задължително единият език да е български; в програмата си да представя устойчиви и градивни теми в областта на българската култура.

 

Наградата на Национален дарителски фонд „13 века България“ е учредена през 2013 в знак на признание за усилията на работещите български журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на националната култура.

 

До момента наградените медии са осем:
Първият носител на наградата е Светла Кьосева от сп. „Хемус“, което излиза в Унгария на български и унгарски език.

 

На Десетата световна среща на българските медии през 2014 г. призът отива при Мария Захариева от сп. „Българи“ в Чехия.

Третият отличен е Дора Костова, която в продължение на 26 години издава вестник „Роден край“ в Украйна.

 

Година по-късно, на Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага, Чехия, е обсъден статутът на наградата. Уточнени са критериите за връчването ѝ. Отличието за 2016 е връчено на сп. „Диалог“ от Нидерландия в лицето на главния редактор на списанието Даниела Горчева.

 

Тя е последвана от журналиста Максим Божилов. Той в продължение на 20 години издава в Торонто, Канада, български вестник и поддържа радиопрограмата „Български хоризонти“.
Наградата за 2018 получава Димитър Ганчев от името на Българската програма на Радио „Ватикана“.

 

За 2019 премиран е „BG VOICE“ от Чикаго, САЩ на Ясен Дараков.
Заради пандемията от коронавирус през 2020 не е организирана световна среща на българските медии. Поради това не е връчена и наградата на НДФ „13 века България“.

 

На следващата година Камелия Илиева и нейното списание „Роден глас“, издавано в Чехия, получи заслужено приза.

 

Кой ще е следващият носител на наградата за българоезична медия в чужбина ще стане известно в Тел Авив.

2021

Наградата на Националния дарителски фонд „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина бе връчена от изпълнителния директор на Фонда Слава Иванова на церемония в художествената галерия на Кюстендил

На Шестнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА, приза получи списание „Роден глас“ от Чехия в лицето на своя главен редактор Камелия Илиева. Изданието отбелязва 50 години непрекъснато съществуване през 2021-а.

 

Слава Иванова заяви „За мен е истинска привилегия да бъда тук заедно с Вас. Бих искала да Ви пожелая да сте здрави, все така силни и успешни. Нека светлината в картините на Майстора, които ни заобикалят, все така да дава смисъл на Вашия път и да озарява помислите Ви“.

Отличената Камелия Илиева благодари за наградата и каза, че я приема като признание и за създателите на списанието, тръгнало през 1971 година от Братислава.

Призът на Национален дарителски фонд „13 века България“ е учреден през 2013 като форма на признание към българските журналисти зад граница, които съхраняват и популяризират българската култура и дух.  До момента наградените медии са седем.

Първият отличен през 2013 година е Светла Кьосева от списание „Хемус“, което излиза в Унгария на български и унгарски и тази година чества 30-а годишнина.

На Десетата световна среща на българските медии през 2014 в Брюксел отличието отиде при Мария Захариева от списание „Българи“ в Чехия.
Третият носител на приза е Дора Костова, която в продължение на 26 години издава вестник „Роден край“ в Украйна.

На Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага се променя статутът и критерий за връчването на наградата става приносът на медията в разпространението на българската култура в съответната държава. Задължително е да излиза на български език, в програмата си да има представени устойчиви и градивни теми в областта на българската култура.

Отличието за 2016 получи списание „Диалог“ от Нидерландия в лицето на главния си редактор Даниела Горчева.

Петият премиран е журналистът Максим Божилов, който в продължение на 20 години издава в Торонто български вестник и поддържа радиопрограмата „Български хоризонти“.

Наградата за 2018 получава Димитър Ганчев от името на Българската програма на Радио „Ватикана“ по време на Четиринадесетата световна среща на българските медии в Скопие.

За 2019 носител на отличието е BG VOICE от Чикаго, с издател Ясен Дараков, по време на Петнадесетата световна среща на българските медии в Тирана, Албания.

Заради пандемията от коронавирус през 2020 събитието не е организирано и наградата на НДФ „13 века България“ не е връчена.

Изказването на Слава Иванова можете да видите тук

2019

 

„BG VOICE“ – Чикаго, САЩ, носител на наградата „За принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина „13 века България“

Петнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света, се проведе от 22 до 25 ноември 2019 в столицата на Албания Тирана. Тя премина под мотото „Медиите и националните приоритети“. Наградата, учредена през 2013, е достойно признание за усилията на работещите журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на родната култура и дух.

Носителят на наградата за 2019 е медията „BG VOICE“ – Чикаго, САЩ. Тя бе връчена на издателя и главен редактор Ясен Дараков от доц. Георги Лозанов, член на Управителния съвет на Национален дарителски фонд „13 века България“.

 

2018

Награда „За принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина „13 века България“ 2018

На Четиринадесетата световна среща на българските медии, която се състоя в столицата на Република Македония ― Скопие, присъстваха повече от 50 български медии от цял свят, интелектуалци от България и Македония, представители на българската диаспора.
На срещата под наслов „Медии и памет“ се разискваха теми като „Национална гордост и исторически предразсъдъци“, „Различните лица на патриотизма“, „Бизнес и национален дълг“, „Пропагандата срещу журналистиката“ и др.
Форумът се организира от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Наградата е учредена през 2013 и е признание за усилията на работещите журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на родната култура и дух.
Българската програма на „Радио Ватикана“ е носителят на наградата за 2018 г.
Паричната й равностойност от 2 000 лв. и грамота бяха връчени на редактора на програмата Димитър Ганчев от изпълнителния директор на Национален дарителски фонд „13 века България“ Митко Тодоров.
http://www.bta.bg/bg/gallery/image/5301016

2017

Награда „За принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина „13 века България“ 2017

Журналистът Максим Божилов, който близо 20 години издава български вестник и поддържа радиопрограмата „Български хоризонти“ в Канада, получи Годишната награда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина „13 века България“. Отличието беше връчено от изпълнителния директор на НДФ „13 века България“ Митко Тодоров.
Темата на Тринадесетата световна среща на българските медии, която се проведе от 4 до 8 октомври 2017 в столицата на Република Молдова ― Кишинев, беше „Политики на близостта“. По време на дискусиите бяха разисквани въпроси за образованието, връзката наука-бизнес, движението кадри и технологии, развитието на туризма, както и ролята на медиите за формиране на по-близко и сплотено общество.

2016

Награда „За принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина „13 века България“ 2016

Дванадесетата световна среща на българските медии събра от 17 до 21 май 2016 г. в столицата на Чешката република, Прага. На срещата, чиято тема е „Медиите и гражданските каузи“ присъстваха представители на най-влиятелните печатни и електронни издания, радиа и телевизии от България и света от повече от 20 държави.
В един от панелите по програмата на срещата беше обсъден Статут на годишната награда „За принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина „13 века България“, внесен от Фонда. Наградата е учредена през 2013.
Носителят на наградата за 2016 е Списание „Диалог“ от Кралство Нидерландия. Тя беше връчена на главния редактор на списанието Даниела Горчева от изпълнителния директор на НДФ „13 века България“ Митко Тодоров.

2015

НДФ „13 Века България“ връчи наградата за българска медия в чужбина в рамките на 11-тата Световна среща на българските медии

На финала на Единадесетата световна среща на българските медии, проведена от 4 до 8 ноември 2015 в гръцката столица Атина, бе връчена наградата на Национален дарителски фонд „13 века България“ на българска медия в чужбина. Носителят й за 2015 е в-к „Роден край“, Украйна. Наградата и грамотата бяха връчени на главния редактор на вестника Дора Костова от изпълнителния директор на Фонд „13 века България“ Митко Тодоров.

Категория
Награди, Нашите Проекти