Платна на Найден Петков от България, Гърция и Китай в колекцията на НДФ „13 века България“

Текст: Магдалена Гигова

НДФ „13 века България“ представя отбрани и забележителни творби от  своята колекция от дарения. Едни от тях принадлежат на художника Найден Петков.  Живописецът е поверил на Фонда платна с пейзажи от България, Гърция и Китай в характерните за този период от живота му монохромни тонове.

 

Роденият в село Видраре творец още като ученик в Първа софийска мъжка гимназия представя свои акварели в салона на училището. След участието си в Отечествената война печели първата си награда – от Министерството на отбраната с картината „След боя при Ниш“. Той притежава не само таланта да рисува, ами и да преподава. Дългогодишен професор и ректор е на  Художествената академия.  Живописта му се характеризира с тънко нюансиране на топлите и студените цветове. Рисува фигурални композиции, портрети и пейзажи. Същевременно е художник-постановчик на знакови български филми  като  “Неспокоен път”, “Гераците”, “Непримиримите”. Създава плакатите за “Ребро Адамово” и  “Съдбата на човека”.

 

Разностранният талант на  Найден Петков  му отрежда място във всички Общи художествени изложби след 1945 година до кончината му пред 1989-а. Негови платна са показвани в Москва, Берлин, Варшава, Будапеща, Венеция, Париж, Мексико, Шанхай, Лугано, Любляна, Алжир,  Тунис, Западен Берлин.

 

Найден Петков  е от малкото български художници, чието творчество представлява напълно автономен свят, недокоснат от модните веяния. Картините му са понятни, същевременно одухотворени и не могат да бъдат сбъркани с никои други.

 

Платната в колекцията на НДФ“13 века България“ са подбрани и дарени лично от художника.

 

Разгледайте изложбата на Найден Петков в зала „Проф. Васил Геров“ с помощта на експерта д-р Мила Старейшинска – Ангелова и чрез камерата на оператора Цветан Игнатовски.

Категория
Неразказани истории