Национален младежки конкурс  „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ (По повод 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето от ОС на ООН)

Организатори:

Национален дарителски фонд „13 века България“

УНИЦЕФ – България

 

По повод 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето от ОС на ООН Националният дарителски фонд „13 века България“ съвместно с УНИЦЕФ – България инициират Национален младежки конкурс за дигитални рисунки на тема „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“. В  конкурса  могат да вземат  участие ученици на възраст от 14 г. до 19 г. Основната идея на конкурса е младите хора да представят творческото си виждане за това на какво детство биха искали да се радват техните съученици, приятели и всички деца и младежи с увреждания, както и свързаните с него теми като включване, достъпност, дискриминация.

Конвенцията за правата на детето е най-широко ратифицираният документ за човешки права, който е помогнал за положителната промяна на живота на милиони деца по целия свят. Според Конвенцията, по време на детството децата трябва да имат възможност да растат, учат, играят и да се развиват пълноценно. В България също отбелязваме годишнината, като поставяме конкретен фокус върху децата с увреждания, за много от които все още липсва среда, която им помага да достигнат пълния си потенциал.

В началото на новата 2019/2020 учебна година отправяме покана да се включите в конкурса. Всеки ученик може да представи своето творческо виждане за това на какво детство би искал неговите съученици, приятели и всички деца и младежи с увреждания да се радват. Вярваме, че свободата, която изкуството дава, ще стане вдъхновение не само за много забележителни творби, но и ще бъде вдъхновение и извор на идеи за цялото общество как можем да направим така, че децата с увреждания да се радват на щастливо детство и да развиват пълния си потенциал.

Участници: За участие в конкурса каним 8 национални гимназии и училища с профил обучение в областта на визуалните изкуства, под егидата на Министерство на културата. Ученици от 8-12 клас в съответното училище, трябва да създадат дигитални художествени творби по зададената тема.

Списък с училищата включени в конкурса:

 1. Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров”, София
 2. Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив
 3. Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”, Казанлък
 4. Национална художествена гимназия „Димитър Добрович”, Сливен
 5. Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука”, София
 6. Национално училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев”, Троян
 7. Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”, Трявна
 8. Професионална гимназия за приложни изкуства, Смолян

 

Организация и етапи:

 1. Всяка учебно заведение ще оповести и организира конкурса на местно ниво в началото на учебната 2019/2020, като само избира журито на конкурса, номинира творби и връчва 5 награди, съответно за 1-во място, 2-ро място и 3-то място и 2 поощрителни награди. Препоръчително е участието на поне един ученик в журито.
 2. Всяко учебно заведение ще излъчи 5 наградени творби. НДФ „13    века България“ ще осигури наградния фонд в размер:

Първа награда – 300 лв.

Втора награда – 250 лв.

Трета награда – 200 лв.

Журито може да присъди и две поощрителни награди без финансово изражение.

Авторите на всички отличени творби ще получат сертификати за участие и книги от поредицата „Съвременно българско изкуство. Имена.“, издание на Национален дарителски фонд „13 века България“.

 

 1. Всички наградени творби ще бъдат събрани и показани в една обща изложба в зала на НДК – София. По време на откриване на изложбата (20 ноември 2019) ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса.

 

Времеви рамки:

 1. 16 септември – обявяване на конкурса сред учениците.
 2. 18 октомври – краен срок за представяне на творби.
 3. 25 октомври – избор и обявяване на победителите и изпращане на творбите им онлайн към НДФ „13 века България“ – формат pdf/70×50 см
 4. 20 ноември – изложба и награждаване на победителите.

 

За контакти и въпроси:

За контакт и въпроси: 0878 321 133, m.stareyshinska@fund13veka.bg

Категория
Събития