Национална литературна награда „Владимир Башев“ 2023

На 22 ноември 2023 се връчи Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“ 2023 за поети до 32 годишна възраст. Официалната церемония се състоя в Литературен кабинет „Владимир Башев“.

 

НДФ „13 века България“ предостави финансова подкрепа на Национален литературен музей, като подсигурени хонорари на членовете на журито и художественото оформление на грамотите.

 

Носител на наградата е поетесата Ралица Райкова за стихосбирката ѝ „Фигури от сол“, 2022, издателство „Жанет 45“. Тя получи и произведение на визуалните изкуства, осигурено от НДФ „13 века България“.

 

 

Учредена през 1969 от вестник „Пулс“, чийто първи главен редактор е бил Владимир Башев, наградата се присъжда за издадена стихосбирка  на всеки две години.

Журито е с председател – Георги Константинов, и членове: Надя Попова, главен редактор на в. „Словото днес“, Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, д-р Марияна Кирова – главен уредник в НЛМ и завеждаща Литературен кабинет „Владимир Башев“, и Валентина Радинска.

Досега с Националната литературна награда „Владимир Башев“ са удостоени над 30 поета.

Категория
Външни проекти, Неразказани истории, Събития