НДФ „13 века България“ връчи наградите на името на художника Анастас Стайков

40-ият випуск на НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив обогати портфолиото на приза с още една специалност – „Пространствен дизайн“

Текст: Магдалена Гигова

Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Слава Иванова  награди отличниците от 40-ия випуск на НХГ „Цанко Лавренов“  с отличията на името на  художника Анастас Стайков.

 

По традиция, идваща от 1988-а в края на всяка учебна година талантливи  зрелостници  от специалностите „Живопис“, „Иконопис“ и „Скулптура“ към Националната художествена гимназия  в Пловдив получават отличия от наследничката на смолянския творец.  Дъщеря му, д-р Мария Стайкова , световноизвестен  специалист в областта на автоимунните заболявания към Института за медицински изследвания „Джон Къртън“ на Австралийския национален университет, Канбера, е спомоществовател на дарителската партида във Фонда.

 

Тази година към наградите в традиционните специалности Живопис, Графика, Скулптура, Иконопис, Стенопис, Рекламна графика, бе прибавена и още една – Пространствен дизайн.

 

Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници, поздрави бъдещите си колеги. А директорът на НХГ „Цанко Лавренов“ Светлозар Чавдаров се похвали, че двама от зрелостниците в новата специалност вече са приети в Художествената академия, въз основа на техните дипломни работи. Той подчерта, че произведенията на ученици, сред които бяха връчени наградите са една малка част от тези, които заслужават да бъдат видени от ценителите на изобразителното изкуство.

Тържественото връчване на дипломите започна с имената на отличниците в отделните специалности, които по волята на дарителя получават и наградите на името на художника Анастас Стайков. От името на НДФ „13 века България“ г-жа Слава Иванова им връчи отличията, финансовото им изражение и подарък – книга от поредицата „Съвременно българско изкуство. Имена“ за творчеството на Ясен Гюзелев.

 

Но кой е Анастас Стайков, на чието име вече 33 години се  връчват отличия за творци-зрелостници. Той е първият родопски художник с висше образование. Завършва Националната художествена академия и специализира в „Академи Жулиен“ в Париж.

 

През целия си живот живее и твори в Пловдив, където става  член на Дружеството на южнобългарските художници. През 1937 г.  организира първата си изложба в София. Следват повече от 20 експозиции в страната и в чужбина. Стайков е почетен гражданин на родния си Смолян.

 

Художникът си навлича гнева на властимащите с монументалното платно „Родопска сватба“. Картината е с впечатляващи размери – осем на два метра и половина. Изобразява венчавката между християнин и мюсюлманка – нещо почти еретично за 50-те години на миналия век. Анастас Стайков работи върху „Родопска сватба” осем години. В многофигурната композиция са запечатани над 60 образа на реално съществуващи хора, сред тях сина и съпругата на художника. В един от сватбарите се разпознава и лика на твореца. Картината е представена в обща изложба в Пловдив през 1958 година и предизвиква небивал за времето си интерес – за кратко е видяна от 35 хиляди души. Но критиката верноподанически я отрича. Ударът е толкова голям за ранимия творец, че той престава да рисува в продължение на 10 години.

Картината може да се види в Художествената галерия в Смолян.

 

А ето и кои са тазгодишните носители на наградата „Анастас Стайков“:

 

Живопис – Кити Тенчева

Графика – Мария Янакиева

Скулптура – Димитър Лазаров

Стенопис – Калина Колева

Рекламна графика – Мария Кълвачева

Пространствен дизайн – Никол Трайкова

Иконопис – Терентия Господинова

Церемонията по награждаването

 

Наградените ученици и част от техните произведения

 

Категория
Неразказани истории, Събития