НДФ „13 века България“ връчи наградите на победителите в 25-я юбилеен конкурс „Рашко Сугарев“

На 27 април 2022 в зала „Проф. Васил Геров“ Националният дарителски фонд „13 века България“ за двадесет и пети път връчи наградите в Националния конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев. Водеща беше журналистката  Магдалена Гигова, експерт Връзки с обществеността на Фонда.

 

Членовете на журито Теодора Димова и Деян Енев изтъкнаха, че конкурсът е един начин да се насърчат младите хора да творят и създават качествена литература. Деян Енев добави, че тъкмо автор, отдаден на художественото слово, който руши всички стандарти като Рашко Сугарев, трябва да е патрон на конкурса. Той подчерта, че през годините в него са били отличени над 75 млади писатели, някои от които  вече със свое място в българската литература. Теодора Димова изрази надеждата при следващото издание на конкурса участниците да са пак толкова качествени, но повече на брой.

 

Христо Раянов, лауреат на първата награда в конкурса, получи грамотата си както и книги, издадени от НДФ „13 века България“. Книги бяха дарени на всички носители на награди в конкурса. Победителят е доктор на науките в специалността „Литература, кино, сценарий“.

 

Теа Монева бе отличена с втората награда за разказа „Събирач на очи“. Тя живее в Германия и затова изпрати своя представителка – Радостина Ганова, която прие грамотата с благодарност.

 

Третата награда в конкурса бе за разказа „Отдел „Тежки депресии“ на Ивелина Добрева.

Категория
Събития