НДФ „13 века България“ в партньорство с УНИЦЕФ откриват изложба в Трявна

Текст: Магдалена Гигова

 

Изложбата с младежки дигитални рисунки от конкурса под надслов „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще – Да изградим наново света на децата“ ще бъде показана в галерия „Гъбенски“ в Трявна. Творческата надпревара за втори път бе инициирана от двете организации, които работят за каузи в подкрепа на децата, семействата, развитието на възможности за всеки – Националният дарителски фонд „13 века България“, който отбеляза 40-ата си годишнина и УНИЦЕФ, който чества 75-и юбилей.

 

Конкурсът е насочен към ученици на възраст от 14 до 19 г. от професионалните художествени училища под егидата на Министерство на културата. Целта е младите хора да  претворят в художествени произведения как си представят мечтаното детство, на което биха искали да се радват техните съученици, приятели и всички деца и младежи с увреждания, както и свързаните с него теми като включване, достъпност, дискриминация.

 

От 29 септември в залите на галерия „Гъбенски“, регионален център на НДФ „13 века България, всички желаещи ще могат да видят изложбата от наградените творби.

 

Експозиционното пространство се намира в двора на възрожденския архитектурен ансамбъл „Калинчева къща“ на централната стара улица в Трявна. То е средище за изложби, творчески срещи, семинари, представяния на книги, културни събития.  Дарители от семейство Гъбенски предоставят чрез НДФ „13 века България“ на Трявна колекция от картини и затова галерията носи тяхното име.