НДФ „13 века България“ подкрепи проекта „Железници и култура XIX – XXI век“ на издателство „Онгъл“

През месец декември 2023, по решение на Управителния съвет, НДФ „13 века България“ подкрепи финансово творчески проект, свързан с проучване на една неизследвана област в нашето минало – неподозираните връзки, плодотворното взаимодействие между железниците и културата в България и Европа.

 

България от векове е свързана с Европа и то не само по ж. п. линия, но тя е неразделна част от нея – много са далновидните българи, които са работили по европейски модел и с европейски замах.

 

Предоставените от Фонда средства са за осигуряване на изходни данни, разходи за изследователска дейност и системен аналитичен процес, необходими за реализирането на проекта. „Железници и култура XIX – XXI век“, с автор Емил Върбанов, предлага факти, които се отнасят до развитието на градската култура и, които мотивират размисли, свързани с един продължителен процес на модернизация на страната ни и същевременно предлага съпреживяване на моментите на свързаност на хората и културата „около линията“.

 

 

С решение на Европейския парламент 2021 бе обявена за европейска година на железопътния транспорт. През същата година се навършиха 175 години от изграждането на първата железопътна връзка между Париж и Брюксел. С изграждането на първата железопътна линия Русе – Варна (1866), през 2021 у нас отбелязахме 155 години от началото на железопътното дело по българските земи; 55 години от създаването на единствения по рода си в България Национален музей на транспорта и съобщенията в гр. Русе (1966) и 120 години от появата на първия трамвай в София (1901).

През 2023 се отбелязват и 135 години от създаването на БДЖ и 140 години от първия маршрут на „Ориент експрес“ (1883) по линията Русе – Варна, която свързва Запада с Изтока и осъществява на българска земя връзката между два континента – Европа и Азия.

Категория
Актуално, Външни проекти, Събития