НДФ „13 века България“ получи дарение от творби на три поколения Райнови

На 13 юни 2023 в зала „Проф. Васил Геров“ Националния дарителски фонд „13 века България“ получи дарение от скулпторката Диана-Мария Райнова. То съдържа творби от баща  ѝ – световноизвестният скулптор Боян Райнов, майка ѝ – скулпторката Стела Райнова, и собствена пластика.

 

Художникът Боян Райнов (1921 – 2005) е роден в София, но е известен повече във Франция, където живее дълги години. Син е на писателя, изкуствоведа, философа и художника, академик Николай Райнов, и е брат на Богомил Райнов. Завършва Художествената академия в София, специалност „Стенопис“. Рисунката  включена в дарението – „Красавиците и зверовете“ по произведението на Пол Елюар (1947), е изпълнена в смесена техника (туш, акварел) и е участвала на първата самостоятелна изложба на твореца в Париж, където той живее от 1947 до края на живота си.

 

Стела Райнова (1919 – 2001) се дипломира по специалността „Скулптура“ в Художествената академия, София, през 40-те години на миналия век. През 1946 заминава със съпруга си Боян Райнов за Франция, където завършва тригодишна специализация в Academie des Arts в Париж. Творбата, която Диана-Мария дарява на Фонда е създадена от майка ѝ през 1970 – „Лице“, полиран бронз, мрамор.

 

Дарителката предостави за колекцията на Фонда и своята творба – „Бухал“, (патиниран бронз, черно габро) е създадена през 1999. Тя е авторска отливка на запазения знак на Националната награда за литература „Христо Г. Данов“, която ежегодно се връчва от името на Министерство на културата. Диана-Мария Райнова е родена през 1947 в Париж. Завършва „Скулптура“ в НХА при проф. Величко Минеков. Тя е основател на Фондация „Николай Райнов“.

 

На церемонията по приемането на дарението бе представен и документално биографичния роман на писателя Тед Тодоров – „Боян Райнов. Майстор на обичта“, издаден през 2023.

 

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ г-жа Бисера Йосифова прие дарението с благодарност и увери дарителката, че то ще бъде значима част от постоянната колекция на Фонда.

Тържеството завърши с музикален поздрав на рояла, дарен от проф. Васил Геров, изпълнен от 10-годишната внучка на Диана Райнова – Леда Игнатович, възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и от 13-годишният Дарин Ламбрев – студент в Музикалната академия в Дармщат, Германия.

Категория
Актуално, Зала Проф. Васил Геров, Събития