НДФ „13 века България“ представи английският превод на „Случаят Джем“ по повод 95 години от рождението на акад. Вера Мутафчиева

На 28 март 2024 в зала „Проф. Васил Геров“ Националният дарителски фонд „13 века България“ организира литературна среща по повод 95 години от рождението на акад. д. и. н. Вера Мутафчиева. Акад. Мутафчиева е не само утвърден историк и писател. Нейният житейски път е свързан с дейността на Фонда. Тя е била дългогодишен член на Управителния съвет, както и Председател на Издателския му съвет.

 

Носителката на „Букър“ Анджела Родел представи своя превод на романа на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“. Първото англоезично издание на историческия роман е публикувано в началото на 2024. Романът, който е публикуван през 1966, е преведен на 13 езика.

 

Кин Стоянов, директор на програма „Христо Ботев“ в БНР и дългогодишен ръководител на НДФ „13 века България“, разказа за познанството си с Вера Мутафчиева.

 

Изпълнителният директор на Фонда – г-жа Бисера Йосифова, прочете откъси от спомените на Мари Врина-Николов, френската българистка и преводачка, които тя изпрати специално за събитието.

Г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България, присъства на събитието и сподели своите впечатления от творчеството на голямата българска писателка.

 

В срещата взеха участие и представители на ДКИ към министъра на външните работи, на Издателство „Жанет 45“, журналисти от БТА, БНР, 24 часа, писатели, близки и приятели на акад. Мутафчиева.

 

Прожектиран бе художествено-документалният филм „Случаят Вера“ на режисьорите Атанас Димитров, Владимир Люцканов и сценаристката Антоанета Бачурова.

Категория
Събития