НДФ „13 века България“ представя 3 поколения Райнови

През месец юни 2023 НДФ „13 века България“ получи дарение от творби на три поколения Райнови. Скулпторката Диана-Мария Райнова предостави творби от баща  си – световноизвестният скулптор Боян Райнов, майка ѝ – скулпторката Стела Райнова, и собствена пластика.

 

 

Боян Райнов (1921 – 2005)

 

Художникът Боян Райнов е роден в София, но добива известност във Франция, където живее дълги години. Син е на писателя, философа, изкуствоведа и художника, академик Николай Райнов, и е брат на Богомил Райнов. Завършва Художествената академия в София, специалност „Стенопис“. През 1947 заминава за Париж. Той е почетен гражданин на предградието Антони, намиращо се на 13 км от центъра на френската столица, където е било ателието му. Носител е на престижни награди. По случай неговият 60-годишен юбилей през 1982 във Франция е издадена пощенска марка с произведението му „Семейството“. Негови творби са поставени на площади в предградията на Париж, а скулптурата му „Пробуждане“ е монтирана в самия център на града. След 1989 изложби с произведения на Боян Райнов са показвани у нас. В галерия „Средец“ на Министерство на културата през 2014 е представена изложбата му „Директно от Париж“.

 

Писателят Тед Тодоров в документално биографичния си роман „Боян Райнов. Майстор на обичта“, издаден през 2023, споделя: „Навлизайки в детайлите на жизнения път на Боян, постепенно забелязах у него едно рядко срещано качество – трябвало е много да обича живота, трябвало е много да обича хората, много да обича работата си, много да обича и родината си, трябвало е да заобича и Франция, която в последствие му е дала всичко, за да го има и днес и същевременно да може често да прощава на онези негови уж близки, уж познати и разни противоречиви личности, които са му пречили, завиждали са му и са го предали на няколко пъти.“ И допълва „Независимо от всички трудности Боян Райнов е напълно успял човек. Мислейки върху всичко това, стигнах до убеждението, че това е можел са го направи само един мечтател и нежен приносител на обичта към всичко и към всеки! За това му качество аз реших и веднага го нарекох – майстор на обичта.“.

 

Рисунката, която неговата дъщеря дарява на НДФ „13 века България“ е създадена от Боян Райнов през 1947. „Красавиците и зверовете“ по произведението на Пол Елюар, е изпълнена в смесена техника, туш, акварел и е участвала на първата му самостоятелна изложба в Париж през 1947, където той твори и живее до края на живота си.

 

 

Стела Райнова (1919 – 2001)

 

Стела Райнова се дипломира по специалността „Скулптура“ в Художествената академия, София, през 40-те години на миналия век. През 1946 заминава със съпруга си Боян Райнов за Франция, където завършва тригодишна специализация в Academie des Arts в Париж. През 1951 се завръща с дъщеря си в България. У нас работи активно в областта на портрета, на кавалетната и монументалната скулптура. Сред известните ѝ произведения са портрет на майката на Христо Ботев, глава на Иван Вазов, бюст на Христо Г. Данов. Автор е на  паметника на Христо Топракчиев в Свиленград и е съавтор на паметника на Иван Вазов в София. През 1979 Стела Райнова е наградена с орден „Кирил и Методий“ – първа степен. Творбата, която Диана-Мария дарява на Фонда е създадена от майка ѝ през 1970 – „Лице“, полиран бронз, мрамор.

 

 

Диана Райнова (1947)

 

Диана Райнова е родена на 22 юли 1947 в Париж. От 1951 живее в България. Завършва специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия при проф. Величко Минеков. Тя е основател на Фондация „Николай Райнов“.

 

Творбата, която дари за колекцията на Фонда – „Бухал“, патиниран бронз, черно габро, скулпторката създава през 1999. Тази творба е авторско копие, което впоследствие е тиражирано и е запазен знак на наградите за литература на името на Христо Г. Данов.

 

„От малка, живеейки в семейство на скулптури и художници бях  решила за себе си, че ще поема по трънливия път на изкуството. Моето основание за съществуване е светът който ме заобикаля. Чрез процеса при който се ражда пластиката аз изразявам чувствата си към този свят. Моята обич, възхищение или възмущение. Когато работя обичам да усещам формите с ръцете си, докосвайки се до техния собствен език.“ – споделя с нас дарителката Диана Райнова.

Категория
Неразказани истории