НДФ „13 века България“ разтваря съкровищницата си на Моста на влюбените

Изложбата, която представя някои от значимите дарения на Фонда през последните 40 години, може да бъде разгледана до 14 юни

Текст: Магдалена Гигова

Оригинална творба на световния скулптор Хенри Мур, спасяване от разруха на къщата-музей на Левски, унция самородно злато, Гутенбергова Библия, сбирка растителни видове от Куба, произведения на изкуството от известни автори, оборудване за болници и институти… това са само част от добрите жестове на спомоществователи, достигнали до хората и местата, за които са предназначени, благодарение на Националния дарителски фонд „13 века България“.

 

На Моста на влюбените до 14 юни всеки любознателен посетител ще може да разгледа изложбата „ 40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“ с много малка част от 80-те хиляди дарения, преминали през Фонда.

 

При тържественото откриване на експозицията изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова заяви: „През 2021 се изпълват четири десетилетия от създаването на Фонда, призван да подпомага дарителството в България. Една годишнина предполага прочит на повече или по-малко познати страници от историята, стремеж към нови хоризонти и перспективи за бъдещето, а темата за благотворителността поражда не само размисли за духовните измерения на човешката съпричастност във времена на подем и на изпитания, но и за зрелостта на обществото ни.

 

Изложбата  „ 40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“ няма претенцията да изчерпи всички аспекти на сътвореното от Фонда или да обхване подробно и в пълнота неговата богата и интересна летопис.“.

 

Г-жа Иванова каза още, че всяко дарение е уникално с породилите го човешки мотиви, независимо от размера и стойността му и че обединяващото е целта им – „на ползу роду“.

 

Също така тя сподели: „Чрез даренията се докосваме и до личностите, проявили щедростта си чрез Фонда, водени от родолюбиви помисли и грижа.  Това са хора  на духа – учени и изследователи с международно признание, изтъкнати творци, някои със световна слава, наследниците им. С дарителски инициативи се включват утвърдени юристи, лекари, педагози. Крупни финансисти, предприемачи, бизнесмени и търговци допълват колоритния портрет на дарителите. Има и обикновени люде, които смайват не с разточителността на дареното, а с великодушието на жеста си. На всички тях дължим поклон“, добави изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова.

 

Директорът на Дирекция „Култура“ към Столична община Биляна Генова подчерта патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

 

Малко преди откриването на изложбата по време на виртуалната литературна среща с писатели  от чужбина Слава Иванова даде идеята за конкурс за български творби от диаспората, разказа Милена Димитрова от екипа на вицепрезидента Илияна Йотова. Мотото на срещата, инициирана от вицепрезидента, е „Народността не пада там, дето знанието живей“.

 

На финала на тържественото откриване Слава Иванова заключи: „Днес НДФ „13 века България“ е изправен пред нови предизвикателства. За преодоляването им са необходими съвременни идеи и визия, осмисляне на благородната му мисия през призмата на актуалните дарителски практики и политики. За да продължи да бъде национално отговорен и обществено полезен.“.

 

Двуезичната експозиция – на български и английски,  „ 40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“ може да бъде разгледана на Моста на влюбените до 14 юни.

 

 

 

Категория
Неразказани истории