НДФ „13 века България“ ще връчи награда за българоезична медия в чужбина

Носителят на приза ще бъде огласен на 17-ата световна среща на българските медии в чужбина, организирана от БТА

Наградата на Националния дарителски фонд „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина ще бъде връчена в рамките на Седемнадесетата световна среща на българските медии.  Форумът, организиран по традиция от БТА, тази година ще се проведе от 1 до 3 ноември в Израел.

 

Целта на отличието е да поощрява българоезични медии зад граница, които съхраняват и популяризират българската култура и дух, в съответствие с идеите и принципите на НДФ „13 века България“.

 

Призът се присъжда всяка година от жури в състав: председател – генералният директор на БТА, и членове ‒ изпълнителният директор на Фонда, и ръководителят на звено „Връзки с обществеността“ на БТА.

 

За да получи наградата, медията трябва да има доказан принос в разпространението на българската култура в рамките на съответната държава и извън нея; да е двуезична, като е задължително единият език да е български; в програмата си да представя устойчиви и градивни теми в областта на българската култура.

 

Наградата на Национален дарителски фонд „13 века България“ е учредена през 2013 в знак на признание за усилията на работещите български журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на националната култура.

 

До момента наградените медии са осем:
Първият носител на наградата е Светла Кьосева от сп. „Хемус“, което излиза в Унгария на български и унгарски език.

 

На Десетата световна среща на българските медии през 2014 г. призът отива при Мария Захариева от сп. „Българи“ в Чехия.

 

Третият отличен е Дора Костова, която в продължение на 26 години издава вестник „Роден край“ в Украйна.

 

Година по-късно, на Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага, Чехия, е обсъден статутът на наградата. Уточнени са критериите за връчването ѝ. Отличието за 2016 е връчено на сп. „Диалог“ от Нидерландия в лицето на главния редактор на списанието Даниела Горчева.
Тя е последвана от журналиста Максим Божилов. Той в продължение на 20 години издава в Торонто, Канада, български вестник и поддържа радиопрограмата „Български хоризонти“.

 

Наградата за 2018 получава Димитър Ганчев от името на Българската програма на Радио „Ватикана“.

 

За 2019 премиран е „BG VOICE“ от Чикаго, САЩ на Ясен Дараков.

 

Заради пандемията от коронавирус през 2020 не е организирана световна среща на българските медии. Поради това не е връчена и наградата на НДФ „13 века България“.

 

На следващата година Камелия Илиева и нейното списание „Роден глас“, издавано в Чехия, получи заслужено приза.

 

Кой ще е следващият носител на наградата за българоезична медия в чужбина ще стане известно в Тел Авив.