Номинирана за Националната награда за млад талант в науката и изкуството изнесе лекция в Малта

Лилия Пангелова разкри пред Съюза на археолозите в Ла Валета техниките на обработка и декорация на антично римско стъкло

Лилия Пангелова, която бе сред шестимата номинирани за първата Национална награда за млад талант в областта на съвременните наука и изкуство, продължава стремителното си развитие. Младата дама, която прави магистратура по образование и изследване на изкуството в  университета на Малта, неотдавна изнесе онлайн лекция пред Съюза на археолозите на островната държава.  Темата на беседата „Въведение в техниките на обработка и декорация на антично римско стъкло“ е плод на задълбочените й занимания в проектите „Построяване на древна римска пещ за обработка на стъкло“, Археологически парк „Вила Борг“, Германия, и „Възстановка на древноримски техники по обработка на стъкло“, Провинциален археологически музей, Велзеке, Белгия.

 

Лекцията на Лилия Пангелова представя най-често срещаните техники за оформяне и декориране на стъкло, използвани в Римската империя в периода между I век пр. Хр.  и IV  век сл. Хр. Целта й е да стимулира интереса към древния занаят на стъкларството чрез повишаване на знанията и разбирането за древното производство на стъкло в съвременен контекст. Лилия онагледи темата с визуални изображения от малтийски и международни източници, включително стъклените артефакти, изложени в Domus Romana, Рабат и стъклените съдове от колекцията на Археологическия музей във Валета.

 

Онлайн срещата е качена в интернет и всеки би могъл да я проследи на английски (вижте линка по-долу).

 

Лилия Пангелова е  бакалавър по „Дизайн на порцелан и стъкло“, Национална художествена академия в София и магистър по „Дизайн на керамика и стъкло“ от Университет за изящни изкуства „Мимар Синан“, Истанбул, Турция.

 

Била е стажант по „Изработка на художествено стъкло“ в ателиетата „Бернард Хеесен“ и „Леердам“, Леердам, Холандия, и в ателиета „Нови Бор“ и „Зайец“, Чехия.

 

Успехите й я наредиха сред шестимата номинирани за Националната награда за млад талант в изкуството и науката на НДФ „13 века България“.

 

Следете в сайта на Фонда за  второто издание на престижния приз.

 

Лекцията на Лилия Пангелова пред Съюза на археолозите в Малта

Категория
Неразказани истории