По две носителки на наградата „Анастас Стайков“ в специалностите „Живопис“ и „Рекламна графика“

НДФ „13 века България“ поощрява с приза отличниците от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив

Слава Иванова, изпълнителен директор на Националния дарителски фонд „13 века България“,  връчи на най-добрите ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив  наградите на името на художника Анастас Стайков.

 

Забележителното в 32-ото издание на призовете бе, че в специалностите „Живопис“ и „Рекламна графика“ са отличени по две ученички с абсолютно еднакъв успех – пълни шестици и 5,90.

 

По традиция от 1988 в края на всяка учебна година талантливи  зрелостници  получават грамота от Фонда и парично изражение на наградата от наследничката на първия художник от Родопите с висше образование – Анастас Стайков. Дъщеря му, д-р Мария Стайкова, специалист в областта на автоимунните заболявания към Института за медицински изследвания „Джон Къртън“ на Австралийския национален университет, Канбера, е спомоществовател на дарителската партида във Фонда.

На тазгодишното тържествено връчване на наградите  присъстваха председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков и Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници.

 

„Това е една престижна награда, защото създава име на този, който я получава и му дава път за бъдещо развитие“, заяви директорът на гимназията Светлозар Чавдаров.

 

„Убеден съм, че тук сред Вас са бъдещите достойни наследници на художниците, допринесли Пловдив да бъде един от най-привлекателните градове“, каза председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков.

 

„Когато Ви виждам, аз виждам бъдещето ни. Вие сте знак от Бога, че ще ни има и утре. Чакаме Ви в редиците на пловдивските художници“, сподели Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници.

 

„Бих искала да Ви поздравя с успешното завършване на една от най-престижните художествени гимназии в България. Вие сте бъдещото поколение, което ще заеме своето място сред едни от най-именитите български творци. За Националния дарителски фонд е призвание и чест да подкрепя младите таланти на България и дължим своята признателност на г-жа Мария Стайкова, която всяка година от далечна Австралия подкрепя наградата на името на своя баща. Вярвам, че ще носите тази награда с достойнство, с чест и с мисъл за бъдещето“, развълнувано заяви Слава Иванова, изпълнителният директор на НДФ „13 века България“.

 

А ето и имената на отличените ученици в отделните специалности:

„Графика“ – Мария Чолакова, „Живопис“ – Александра Самуилова и Виктория Ангелова, „Пространствен дизайн“ – Венцислав Трифонов, „Рекламна графика“ – Теодора Узунова и Янислава Забирова, „Скулптура“ – Дияна Атанасова, „Иконопис“ – Ивана Начева.

Категория
Събития