Представяне на двутомника „Къщите говорят“ и „Къщите още говорят“ в Сарафската къща в Самоков

На 26 септември 2023 в Сарафската къща в Самоков, регионален център на НДФ „13 века България“,  Марияна Екимова-Мелнишка, журналист, преводач и преподавател,  представи двата тома „Къщите още говорят“ и „Къщите говорят“, 2019, на които тя е автор, съвместно с доц. д-р Александър Геров, математик и любител фотограф.  Те са издание на Нов български университет.

 

Чрез тези книги авторите показват не само къщите като архитектурни образци от нашето минало, но и разказват за техните собственици и за хората, които са живеели в тях. Припомнят имената и историите на личности – интелектуалци, творци и политици, свързани с националното ни наследство и с европейската история.

 

В изданията са включени авторски снимки на  д-р Александър Геров на над 360 обекта в 18 града на България, сред които София, Бургас, Видин, Лом, Плевен, Ловеч, Дряново, Троян, Пловдив, Стара Загора, Чепеларе, Хисаря … Освен богатата информация за тези забележителни обекти на архитектурата, авторите поставят и редица въпроси за тяхното бъдеще.

Категория
Сарафската къща, Събития