„Река на толерантността“  в партньорство с ЮНЕСКО ще бележи 40-ата годишнина на НДФ „13 века България“

Най-интригуващите и стойностни дарения ще бъдат показани в изложба на Моста на влюбените и издадени в книга

Текст: Магдалена Гигова

Две са ключовите събития, посветени на 40-годишнината НДФ „13 века България“  през 2021 г.  сподели изпълнителният директор на Слава Иванова.  Първото е публикуването на книга, свързана с историята на Фонда, с четиридесетте най-знакови, стойностни и забележителни дарения, които е получил. На базата на  изданието ще бъде подготвена изложба, която ще бъде показана на Моста на влюбените при НДК в партньорство със Столична община. Ще бъдат представени снимки на най-интересните колекции, произведения на изкуството,  предоставени на фонда от дарители през годините на неговото съществуване и залегнали в книгата.

 

„Критериите за подбора им са много и различни. Те не се ограничават само до мащаба,  стойността, известността на дарението.   Опитали сме се да включим дарения от различен вид и сфери, като идеята ни е да покажем, че всяко от тях е безценно, тъй като е акт на добра воля и се прави на ползу роду“, поясни Слава Иванова.

 

Затова от НДФ „13 века България“ са подбрали най-разнообразни като тематика и вид дарения – едни от тях са до болка известни, хората са виждали табелите върху институциите, обект на дарителска воля. А за други май никой не е чувал. И точно сега е моментът завесата малко да бъде повдигната. В книгата, макар и сбито, е представено и как се е променял профилът на дарителите през годините.  Човек ако има сетива ще го разгадае и осъзнае.

 

Обхващал е много и различни социални групи. Това са били известни учени и преподаватели, хора от БАН, Софийския университет и други висши учебни заведения,  световноизвестни артисти, музиканти и художници… Както и личности със съвсем други професии, като юристи, лекари, стоматолози, магнати с много, много добри финансови възможности.

 

Всичко това човек може да го открие в книгата, стига малко да порови и да се поразмисли. Също така ще бъде видяно и в изложбата. Освен тези 40 дарения в изданието и в експозицията ще бъдат включени и други документални материали. „Няма как да не проследим и историята на Фонда в имена и дати. Ще представим всички нормативни документи, които са обуславяли дейността му.  Това е важната страница, която досега като че ли никой не се е опитвал да събере на едно място. А тя е много важна, защото това е основата, благодарение на която Фондът е продължил да съществува през годините“, добави изпълнителният директор  на НДФ „13 века България“.

 

В книгата ще бъдат посочени и имената на онези, които са вземали решенията – председатели и членове на Управителния съвет, изпълнителни директори… Също така с по едно изречение и с конкретни цифри ще бъде споменато през годините Фондът за какви каузи е предоставял пари. Това са средства, събирани с конкретни кампании, и дадени за реализация на съответния проект.  В почетния списък са паметници, музеи, галерии, библиотеки, читалища. Всички те са били докоснати от щедростта на българина чрез „13 века България“. Една книга е непосилно да бъде изчерпателна, но ако трябва да се включат всички щедри сърца и добри дела, ще е необходим многотомник. Изброени са само най-видимите, най-осезаемите и съществуващите и до днес.

 

Юбилейното издание няма да се продава, а ще се подарява. „Аз, като историк на изкуството, се чувствам длъжна нещичко от историята на Фонда да бъде събрано и представено по повод годишнината. Не че досега не е правено. Но този път всичко отпечатано ще бъде основано на конкретни факти и на документи“, каза Слава Иванова.

 

Изложбата и книгата са предвидени за първата половина на 2021, а във втората половина от годината най-мащабният проект на НДФ „13 века България“ ще бъде провеждането на четвъртото издание на Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“ под патронажа на ЮНЕСКО. За Фонда този проект е ключов не само от гледна точка на 40-годишнината, която чества, но и във връзка с партньорските отношения с организацията на ОНН  за образование, наука и култура. Едно признание за НДФ, получено преди пет години и което той иска с гордост да продължи да носи и да развива.

 

„Река на толерантността“ е много важна за утвърждаване през следващите пет години на съвместната работа с ЮНЕСКО.  Дано Ковид-кризата благосклонно отмине, за да се реализира фестивалът в цялото му многообразие и пълнота. „Каним колеги от художествените академии – преподаватели и студенти, от Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния и този път и Хърватска, да ни гостуват в нашия регионален център в Самоков – прочутата Сарафска къща“, разкри Слава Иванова. –  Там отново и преподаватели, и студенти, в нетрадиционни форми на обучение, ще имат възможност да споделят опит, да творят, да разгърнат талант и не на последно място да се запознаят с нашето национално художествено наследство. Защото Самоков е една от люлките на възрожденската култура. От верската хармония в този град тръгва и идеята фестивалът да бъде наречен „Река на толерантността“. Историята му е доказателство доколко българската духовност е била винаги толерантна към различните религии и етноси. В Самоков, както и в София, и на други места – джамията, църквата и синагогата съжителстват  една до друга в едно много малко пространство. Освен това са строени от едни и същи майстори, изписвани са по един и същи тертип (ако ползваме възрожденската терминология). В джамията има толкова много елементи от типично българската култура по онова време. В християнския храм пък битуват традиционно архитектурни и орнаментални форми, които идват от Европа, но през Ориента. Прословутият стил „Лале“, характерен за Истанбул в периода, повлиява и възрожденския орнамент. Синагогата е издигната и изписвана от същите тези майстори, макар и поръчана от най-заможните еврейски фамилии в града.

 

Когато младите хора попаднат в тази атмосфера, няма как да не потърсят съвременните измерения на тази духовност. И това се отразява в техните произведения. Доказателство е колекцията от творби на студенти от Балканите, която Фондът притежава от първите три издания. Надявам се  четвъртото, което предстои, да бъде следваща стъпка напред в развитието на фестивала“, изпълнена е с оптимизъм Слава Иванова.

 

През ноември, един месец преди конкретната дата, на която НДФ „13 века България“ ще отпразнува 40-ата си годишнина, в Дом „Витгенщайн“ във Виена ще бъде показана изложбата „Хлябът“ на българския художник Атанас Качамаков, направил отлична кариера в САЩ през първата половина на ХХ век.  Това ще е прелюдия към тържествата.

 

„През декември пък  ще представим една не многобройна, но изключително качествена колекция, подбрана от самия Найден Петко, с негови живописни платна от най-прекрасния, най-зрелия период от неговото творчество  – 80-те години на ХХ век. Тези осем великолепни платна на Найден Петков ще покажем в галерия „Средец“ на Министерството на културата. И дотогава ще вземем решение на кого да присъдим почетния знак на Фонда и на тържествена церемония ще го връчим. Може и не само на един“, завърши с отворен край изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова.

Категория
Неразказани истории