„Река на толерантността“ тече и през зала „Проф. Васил Геров“

ЮНЕСКО даде патронажа за международния младежки арт фестивал на НДФ „13 века България“

текст: Магдалена Гигова

видео: Цветан Игнатовски

Днес няма да разказваме, а ще показваме.  Експертът по проекти и програми Мила Старейшинска на пръв поглед само ще ви разходи в зала „Проф. Васил Геров“ в седалището на НДФ „13 века България“, а всъщност през нея ще тече „Река на толерантността“.

 

Ако никога не сте чували за международния  младежки арт фестивал, сега е моментът да научите, че той се провежда в Сарафската къща в Самоков и през 2021 ще бъде четвъртото му издание. Проектът „Река на толерантността“ среща млади и съзидателни хора от различни етноси и религии. Фотографи, художници и оператори от държави на Балканите се опознават, учат се един от друг и от поканените именити преподаватели, творят заедно и си отправят предизвикателства за таланта и ума. Неформалното образование и общуване дава криле.

 

Първото издание на фестивала е през 2010 година.  Тогава се създава традицията домакин да е Сарафската къща – архитектурно бижу, обвито с воала на завладяваща родова история. А самият Самоков е град, в който евреи, българи, турци, американци, роми и каракачани са оставили неповторим отпечатък. Участниците в „Река на толерантността“ имат възможност да черпят вдъхновение и от  Митрополитската църква „Св. Успение Богородично”, Девическия манастир „Покров Богородичен”, Байракли джамия, Синагогата, Графичната база на българските художници, Регионалния исторически музей и Регионалната художествена галерия.
Така те се запознават с богатото културно-историческо наследство на България, с местните обичаи, традиции и занаяти — израз на вековното добросъседско съжителство на хора от различни етноси и религии.

 

Създадените по време на проекта художествени творби – графики, фотографии и видеоматериали, се включват в изложби, представяни в България и държавите участнички.

 

Новината за четвъртото издание на международния младежки арт фестивал е, че Националният дарителски фонд „13 века България“ получи патронажа на ЮНЕСКО за „Река на толерантността“ – 2021. Решението на генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле бе съобщено от нейния заместник за външните отношения Фирмин Едуард Матоко. В своето писмо до изпълнителния директор на фонда Слава Иванова той дава висока оценка за ролята на фестивала в диалога между различните култури и за взаимното разбирателство.
За участие в четвъртото издание на форума са поканени преподаватели и студенти по визуални изкуства от балканските държави. В продължение на 10 дни утвърдени творци и млади таланти ще имат възможност да работят заедно, да изразят индивидуалността си с универсалния език на творчеството и да изградят свое виждане за обединяващите ги ценности. Художници, фотографи и оператори от различни държави заедно ще създават изкуство, като по-младите ще имат възможност „да си откраднат“ от уменията и знанията на по-опитните.

 

Вижте видеото на Цветан Игнатовски с творби от трите издания на „Река на толерантността“ в зала „Проф. Васил Геров“, представени от Мила Старейшинска.

Категория
Неразказани истории