Родолюбец дарява близо 3,5 милиона швейцарски франка чрез НДФ „13 века България“

Болницата в Гоце Делчев днес носи името на  Иван Скендеров

Текст: Магдалена Гигова

В района на град Гоце Делчев Иван Скендеров е познат на всеки – от 1991 година с решение на Общинския съвет болницата носи неговото име. А там се лекуват хора от четири общини в Пиринско, идват пациенти от Доспат и Велинград.

 

Чрез Национален дарителски фонд „13 века България“ през 1983 година родолюбецът дарява за здравеопазване 3 472 399 швейцарски франка!

 

И парите отиват за болницата в града, където е израснал.

 

Родът на Иван Скендеров е от село Горно Броди. Днес то се намира в Гърция, но навремето е било в неврокопска околия. Семейството му се премества в града и в Гоце Делчев все още живеят негови роднини.

 

Преди Втората световна война, съвсем млад Иван заминава за Германия, където завършва висше образование и като инженер създава с ум, талант и сърце цяла империя. Но поради твърде многото работа не успява да създаде свое семейство. Затова решава да подари на родния си край качествена здравна помощ.

 

Той завещава не само повече от 3 милиона швейцарски франка, а и високотехнологична за времето си апаратура – ехограф, както и огромен инструментариум за лекарите в болницата.

 

Родолюбецът всяка година подпомага с по 50 хиляди германски марки и ВМРО, и по-специално Ванче Михайлов, който по онова време живее в Рим. По сантиментални причини. Баща му Михаил Скендеров е известен войвода на Вътрешната македонска революционна организация.

 

Въпреки патриотизма си, Иван Скендеров никога не се завръща в родния си край. Но не го и забравя! И чрез НДФ „13 века България“ осигурява на региона най-добрата медицинска помощ.

Категория
Неразказани истории