Романът „Добри“ потегли към българчетата по света и у нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на САЩ Херо Мустафа почетоха представянето на изданието на НДФ „13 века България“

Текст: Магдалена Гигова

Снимки:  Божидар Марков, Фотогруп

С изпълнението на сладката 7-годишна цигуларка Катерина Михайлова започна представянето на романа „Добри“ в литературен клуб „Перото“.

 

И понеже литературното произведение, издадено благодарение на усилията на  Националния дарителски фонд „13 века България“, е по-популярно в САЩ, отколкото у нас, присъстващите изгледаха кратко видео за пътя на книгата и на нейния вдъхновител и илюстратор Атанас Качамаков.

 

Детско-юношеското четиво, което се публикува за първи път на български език, е създадено от канадската журналистка и писателка Моника Шанън по разказите на българския художник Атанас Качамаков, който прави илюстрациите. Първото издание е преди 87 години в САЩ през 1934 от Viking Press. В книгата увлекателно и проникновено е разказана историята на талантливо българско момче, родено и отрасло в малко старопланинско село, което живее с мечтата да стане художник. Написан по спомените от детството на Качамаков, „Добри“ пресъздава патриархалния бит и обичаи в България от началото на двадесети век през призмата на здравите семейни връзки, неподправената човешка топлота и обич и порива към красотата. През 1935 романът е  удостоен със златен медал „Джон Нюбъри“ – първата и най-престижна награда за детска литература, учредена от Американската библиотечна асоциация. В журито участва и съпругата на президента Рузвелт -Елинор. Преиздаван е многократно, последно през 1993 от Puffin Books.

 

Интересна е и съдбата на автора на илюстрациите в книгата и прототип на главния герой – Атанас Качамаков. Роден в Лясковец през 1898, той учи скулптура при проф. Иван Лазаров в Националната художествена академия – София. През 1924 заедно със съпругата си Александра Качамакова, художник-керамик, заминават за САЩ. Установяват се в Ню Йорк, където Качамаков участва в редица големи изложби и печели награди. Негов бронзов портрет на президента Линкълн се намира в колекцията на Финансовата фондация „Линкълн“. През 30-те години на ХХ в. семейството се премества в Лос Анжелис, а Качамаков работи като скулптор в някои от големите кинопродукции („Песен на песните“, 1933 на Парамаунт с участието на Марлене Дитрих и „Бен Хур“). От това време датира запознанството му с Моника Шанън.

 

Артистичното семейство Качамакови основава свое художествено училище в Палм Спрингс. През 80-те години скулпторът завещава имението си на Университета „Ла Сиера“ в Лос Анжелис и на Калифорнийски държавен университет – Нортридж. И днес Университетът „Ла Сиера“ дава стипендии на името на Александра и Атанас Качамакови на „студенти с художествeни постижения на реалистична основа“.

 

През 1983 скулпторът дарява на българската държава голяма колекция от свои творби. Така серия от 30 цветни рисунки на тема „Хлябът наш насъщен“ става притежание на НДФ „13 века България“.

 

Сред развълнуваните от необичайната съдба на българския художник и романа „Добри“ бяха вицепрезидента Илияна Йотова, посланика на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, заместник-министъра на културата Весела Кондакова, проф. Валери Стефанов, проф. Амелия Личева,  писатели, хора на изкуството, актьори…

 

Г-жа Йотова поздрави екипа на Фонда за първото издание на романа на български, защото без него книгата е щяла да продължи да тъне в неизвестност. Тя се възхити на факта, че дори са успели да издирят първото издание на „Добри“ от 1934 година и са открили художничката Капка Кънева, която е създала корица в традицията на „добрите детски книжки“.

 

Вицепрезидентът заяви, че се надява някога да се запознае с преводача на книгата, за да го попита дали тя и на английски звучи толкова картинно, автентично и типично по български, без да подозира, че срещу нея в публиката е Мария Донева. След приключването на тържеството тя прие поздравленията и отговори на всичките й въпроси.

 

Илияна Йотова също така сподели детайли от ползотворното сътрудничество с Националния дарителски фонд „13 века България“ и разкри общата идея за издирване на български автори, които от години живеят по всички краища на света, но творят на роден език. Тя цитира Иво Иванов от Канзас-сити “Навремето, когато бях журналист в София много се смеех на националистите, които искаха България на три морета. Е, днес българите са на четири океана, защото има една виртуална духовна България“. Самият Качамаков в спомените си твърди, че духовната България може да се съизмерва с целите Съединени щати. „Аз казвам, че може да се съизмерва с целия свят“, добави вицепрезидентът.

 

Посланикът на САЩ Херо Мустафа започна изказването си с признанието, че дъщеричките ѝ са на 3 и на 5 годинки и всяка сутрин, когато ги возят към училището тя седи с тях на задната седалка и им чете книжка. Тя разтупка сърцата на присъстващите, прочитайки два отлично подбрани цитата от романа „Добри“ като предварително уведоми присъстващите на коя страница могат да открият преведения на български текст. „Разчупвайки добрия хляб ние ядем месеци слънце, седмици дъжд и сняг от небето, обогатени от земята. И всичко това става част от нас“.

 

Развълнувана, изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова, сподели как историите на книгата и на Атанас Качамаков са достойни за сценарий на филм. Тя заяви, че в унисон с традициите на Фонда за добротворчество, романът „Добри“ е подарък за всички български деца у нас и по света. Книгата ще се разпространява безвъзмездно. „В нея има толкова много доброта, толкова много сърце, толкова чиста емоция, ценности. На всичко това искам да научим децата си. Те заслужават да се докоснат до истинските, стойностни маркери в нашия живот“, вдъхновено заключи Слава Иванова и благодари на всички, подкрепили романа „Добри“ по неговия път към читателите.

 

Категория
Неразказани истории