Сдружение „Българско образование и култура“, Амстердам, Нидерландия, с реализиран проект благодарение на НДФ „13 века България“

НДФ „13 века България“ оказа финансова подкрепа за реализирането на проекта „Пеем и танцуваме с България в сърцето“ на Сдружение „Българско образование и култура“ в Амстердам, в рамките на обявената от Фонда сесия – „Младите българи зад граница с поглед към българския фолклор“.

 

Проектът се осъществи на 28 май 2023 и изпълни целта си да покаже на децата зад граница магията на българския фолклор, която през годините е съхранила българския дух, традиции и култура.

 

„Нашите деца, живеейки на хиляди километри от България, все повече се откъсват от своите корени. Основната мисия на нашето училище е, освен да ги научим да четат и пишат, да им разказваме непрекъснато за тази неизчерпаема съкровищница от мъдрост, поуки и добродетели, да ги стимулираме да развиват своите умения като се научат да танцуват, да свирят, да пеят или да бродират.“ – споделят Елица Йорданова и Камелия Стефанова от сдружението.

 

В програмата на проекта са участвали деца от Клуба за народни танци и хора в Амстердам; клубовете за народни танци „Българска роза“ и „Зора“ в Хага; Клуба за български народни танци „Сборенка“ в Ротердам; изпълнители от фолклорен ансамбъл „Чубрица“, Нидерландия. Те са се запознали с уникални кадри от България, заснети от известния български фотограф Александър Костов, както и с постоянната експозиция в Амстердам – реплики на Панагюрското златно съкровище, Сребърното съкровище от Борово, маската на Терес, златният Пегас, розетата от Плиска, Варненското златно съкровище.

 

„Благодарни сме на НДФ „13 века България“ за оказаната финансова помощ, която ни даде възможност да реализираме това прекрасно събитие.“ – завършват разказа си за осъществения проект от Сдружение „Българско образование и култура“, Амстердам.

Категория
Неразказани истории