Сериграфии на „Студио S“ към НХГ „Цанко Лавренов“ гостуват в зала „Проф. Васил Геров“

Текст: Магдалена Гигова

 

Произведения на преподавателите от пловдивската художествена гимназия:  Антония Фингарова, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Тодорова, Светлозар Чавдаров, Христо Жеков и на трима художници, които са свързани с училището: Йордан Велчев, Цветана Гумеля и Янко Ненов, ще бъдат представени в зала „Проф. Васил Геров“ на Националния дарителски фонд „13 века България“.

 

Откриването на изложбата със сериграфии е на 27 септември 2022. За незапознатите с термина уточняваме:  „сериграфия“ произлиза от две старогръцки думи – seri (сито) и graphos (пиша). Отпечатването става със значителна дебелина на слоя мастила върху основа – текстилни тъкани, синтетични материали, хартия, картон, пластмаса, стъкло… Реализира се с помощта на мрежа, опъната на ситорамка, върху която е изготвен шаблон на образа, който ще се печата.

 

Графичните произведения са собственост на „Студио S“ – ателие по сериграфия към НХГ „Цанко Лавренов“. Всички отпечатъци са изработени върху ръчна хартия Fabriano с висококачествени материали Euroinks. Колекцията на „Студио S“ показва богатите технологични възможности на сериграфията и включва произведения на известни художници, които са реализирани с индивидуални творчески подходи.

 

Сериграфската база се помещава в сградата на пловдивската художествена гимназия и е създадена през ноември 2012 с оборудване, дарено от Българска асоциация за съвременна графика и печат, асоцииран член на FESPA.

 

Целите на „Студио S“ са  популяризиране и обучение на уникалните възможности за графично тиражиране на художествени творби. През учебните часове по „Графика“ учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ се запознават със сериграфското изкуство и имат възможност да реализират свои графични произведения.

 

Специфичните творчески процеси при отпечатването на графиките се ръководят от умдрукера на Ателието – Съби Събев, който съветва авторите и споделя своите професионални умения и опит.

 

Изложбата ще остане в залата на НДФ „13 века България“ до края на месец октомври.

 

Творческите и дружески отношения между Фонда и НХГ „Цанко Лавренов” са официално скрепени през 1988 година, когато за първи път е вписано дарение от българката от Австралия Мария Стайкова. Тя е дъщеря на първия родопски художник с висше образование Атанас Стайков, специализирал и във френската „Академи Жулиен“ в Париж. По професия дъщеря му е невроимунолог и дълги години работи в Австралийския национален университет, Канбера.

 

С финансовата подкрепа на д-р Стайкова, в памет на нейния баща, през 1990 е учредена награда с неговото име, която всяка година се връчва чрез НДФ „13 века България“ на завършващите различни специалности в НХГ „Цанко Лавренов“  пълни отличници.

 

Категория
Зала Проф. Васил Геров, Неразказани истории, Събития