Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи:

Ние сме правилният партньор на НДФ „13 века България“

текст и интервю: Магдалена Гигова

Снежана Йовева-Димитрова е директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи, който отбелязва 15 години от създаването си.

 

На 8 ноември 2019 в зала „Проф. Васил Геров“ на Националния дарителски фонд „13 века България“ тя и изпълнителният директор на Фонда – Слава Иванова подписаха договор за сътрудничество. Спорeд него двете институции ще си партнират по значими инициативи в областта на културата и по проекти, които сближават и популяризират културно-историческото наследство в европейски и регионален обхват.

Разговаряме със Снежана Йовева-Димитрова за съвместните идеи и реализирането на проекти в ситуацията на коронавирус.

 

Госпожо Йовева, НДФ „13 века България“ си сътрудничи с Държавния културен институт към министъра на външните работи, но в последно време връзката става все по-близка.

– Акумулирането на това сътрудничество се случи през миналата 2019 година и в навечерието на Деня на народните будители. Двете структури Национален дарителски фонд „13 века България“ и Държавния културен институт към министъра на външните работи формализираха сътрудничеството си и подписаха споразумение за партньорство. Основната посока, която очертахме с изпълнителния директор на Фонда г-жа Слава Иванова, когато разговаряхме, е да си сътрудничим по проекти за популяризирането на българската култура и изкуство, историческо наследство, археология през каналите на външно министерство, чрез българските мисии в чужбина.  Държавният културен институт е естественият транслатор на такива културни продукти и  сме правилният партньор на НДФ „13 века България“.

Нещо повече, Фондът, като структура асоциирана към ЮНЕСКО, подготвя поредното издание на Международния  младежки арт фестивал „Река на толерантността“ в Самоков под егидата на световната организация.  Една изключително добра форма на събиране на млади, креативни хора, учещи и развиващи се в балканските държави и университети, които се събират в едно прекрасно място за вдъхновение – Самоков, за да черпят идеи и емоции от религиозните храмове. Знайно е, че в този град религиозната толерантност е изразена и чрез великолепните архитектурни шедьоври на църкви и манастири, джамия и синагога. А Сарафската къща, която се управлява от Фонда, е с неповторима архитектура и завладяваща история. По тази линия ще бъдем също партньори, като ще популяризираме резултатите от фестивала, ще представяме заедно изложби, ще бъдем лектори и запознаваме участващите с богатия Художествен фонд и културна дипломация. Важно е да се каже, че ЮНЕСКО даде патронаж за международния младежки арт фестивал на НДФ „13 века България“, който се отложи за 2021 година, поради Ковид-19.

За съжаление, пандемията постави и нас като структура, занимаваща се основно с публични културни събития, в известен застой.  Но успяхме да организираме няколко важни събития и по повод навършването на 15 години от създаването на Държавния културен институт, някои онлайн издания, както и виртуални представяния на изложби. Един от успешните наши проекти именувахме „Останете си вкъщи с изкуство“. Целта на инициативата, която института разработи беше да показва шедьоври от богатия художествен фонд, да разказва за авторите, за произведенията. Ние успяхме да привлечем над 80 артисти от тук и чужбина, десетки институции, галерии, музеи… Много благодаря на НДФ„13 века България“, тъй като той активно и регулярно се включваше и представяше произведения, които са част от фонда му и са истински шедьоври на изобразителното изкуство. Например като великолепните работи от колекцията ви на Качамаков, или пък на Найден Петков. По този начин се популяризира това, което притежава дарителската институция и се дава гласност на инициативата ни. Това е форма на партньорство, устойчиво и развиващо се.

Искам да отбележа, че инициативата „Останете си вкъщи с изкуство“ доскоро беше единствената регистрирана българска онлайн инициатива към международната платформа за инициативи в културния и творческия сектор Creatives Unite и сме радостни, че даваме гласност на художественото ни наследство през европейски интернет платформи.

 

Предвиждате ли общи инициативи с НДФ „13 века България“?

– Планираме да привлечем Фонда да покаже някои от до сега реализираните си изложби. Като например тази в партньорство с УНИЦЕФ – „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ по повод 30-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето от ООН. Много се надяваме тази изложба да гостува във външно министерство по повод 75 години от създаването на ООН и 65 години от присъствието на България в тази организация, тъй като експозицията на НДФ „13 века България“ интерпретира важни теми за политиките на ООН. Вярваме, че ще успеем да покажем и някои от класическите ви художествени колекции, при подходящ повод и възможности.

Тази година, както отбелязах навършваме скромните 15 години от създаването като институцията ни – връзка с дипломатическите мисии на България в чужбина, както и с чуждестранните дипломатически мисии тук. Подготвяме събития, които се надяваме да реализираме „на живо“. От 1 септември до 14 септември в градинката „Кристал“ откриваме модерна фотографска изложба, която се случи в резултат от конкурса „Посоки“ за млади творци. Имам уверение, че изложбата ще гостува и в някое от прекрасните места, управлявани от  НДФ „13 века България“ – Сарафската къща в Самоков, галерия „Гъбенски“ в Трявна, ЕК „Хаджи-Данчови къщи“ в Сливен , за да бъде видима от повече публики. Планираме съвместни идеи и около Деня на народните будители и Европейските дни на езиците.

 

Пандемията отложи много събития, вкл. и „Река на толерантността“ за догодина, но вие продължавате дейността си не само онлайн, а и организирате изложби в галерия „Мисията“  при спазване на всички мерки.

– Така е. Неотдавна открихме експозиция по инициатива на казахстанското посолство за двама големи казахски интелектуалци и мислители – философ и писател. Събитието се радваше на присъствието на казахстанския посланик Темиртай Избастин, и на заместник-министъра на външните работи Милен Люцканов, на генералния директор „Двустранни отношения“ на  МВнР Христо Полендаков и други гости, дипломати. Една от мисиите на нашата галерия „Мисията“ е да бъде пространство за реализиране на културната дипломация. Предстои ни гостуване на Японското посолство с интересен проект през есента.

Подготвяме се за участие в Дните за европейското наследство, Европейските дни на езиците в края на септември и др. Неотдавна излезе и нашият луксозен двуезичен каталог „Дипломация и изкуство“, който съдържа най-емблематичните шедьоври от нашия художествен фонд, както и разказ за скулптурния парк, за знаците на суверенитета, за някои от сградите на българските мисии и др. Планираме представянето му. Вярвам, че съвместно с НДФ „13 века България“ ще го представим и на интересни места у нас, пред посветена и заинтересована публика.

 

С НДФ „13 века България“ имате и други допирни точки – Фондът работи с българите в чужбина, а вие с мисиите ни зад граница. Това е още една възможност за близко сътрудничество.

– Нашата посока на дейност също е ориентирана към българските общности в чужбина, доколкото те са основни потребители на някои от проектите, които реализираме чрез нашите мисии по света. Само ще спомена, че подготвяме една интернет инициатива „Българско кино онлайн“, която ще се случи през ноември в рамките на около месец и ще бъде достъпна през специална платформа, на която ще качим подбрани български филми от различни категории – документални, игрални, анимация, късометражни… Със субтитри когато е възможно, за да бъдат достъпни за нашите общности по света.  Благодарение на онлайн платформите изолацията започва да се преодолява. Разработваме активно нашата Фейсбук-страница, сайтът ни е двуезичен, раздвижихме  значително и Youtube-канала ни.

 

Коронавирусът осуети  началото на една изключителна изложба с произведения на Константин  Щъркелов „Самотникът-скитник“  в СГХГ…

– Да , но пък изложбата е с удължен срок и може да бъде разгледана до края на октомври в прекрасното пространство на Софийската градска художествена галерия. Ние сме едни от ключовите партньори на този проект, тъй като с нашите усилия в България дойдоха 14 негови великолепни творби, част от художествения фонд на института – картини от посолствата в Белград, Братислава, Берлин, Виена,  Анкара, от Централно управление на МВнР. Радостна съм, че успяхме да организираме тази логистика и картините присъстват в представителната изложба и в луксозния двуезичен каталог. Имаме покана да покажем част от картините на Щъркелов и каталога в Българския културен институт в Берлин. Дано условията позволят да се случи. Наистина впечатляваща е експозицията в СГХГ. В нея са включени над 300 произведения, акварели, живопис,  рисунки. С тях е популярен „Самотникът-скитник“, както е определен Константин Щъркелов от немалки критици.  Изложбата е истинско преживяване! Потапянето през Охридското езеро, планините и полята, прекрасните цветя и оживелите лалета, с които обгръща той своите платна е наистина респектиращо и вълнуващо.

 

Фондът разполага с много стойностни произведения на изкуството, институтът – също. Планирате ли колективна изложба?

– Имаме такива идеи. Разговаряли сме. Просто изчакваме ситуацията да стане благосклонна, за да ги конкретизираме. Много сме впечатлени от експозицията на Атанас Качамаков, която НДФ „13 века България“ организира в галерия „Средец“ на Министерството на културата. С голяма радост бихме я приветствали да гостува по-дълготрайно в представителните части на външно министерство.

 

Да се върнем към „Река на толерантността“, на която ЮНЕСКО даде патронаж на Фонда. Арт фестивалът наистина събира светли умове и таланти от всички балкански държави. Ще има ли ваш представител, живот и здраве, догодина?

– С удоволствие ще се включим! Посоката ни е да бъдем и домакини на експозицията след това – с наша помощ и съдействие да се представи изложбата-резултат от този творчески процес в Париж, в ЮНЕСКО и на други места в българските дипломатически мисии и културни центрове в Европа, където е възможно и подходящо като тема.

А иначе с удоволствие ще се включим в програмата като лектори, за да споделим кое е онова силно оръжие на културната дипломация и как изкуството може да променя, да задава, да алармира обществото. Много често и екологични теми са обект на вдъхновение сред по-младите творци. Правят се различни инсталации, за да провокират човешкото въображение. Неслучайно през 2016 година се случи биеналето на Антарктида с активността на куратора Надим Саман, което се подготвя за 2022-а. Друг пример е Артур Бордало от Лисабон прави изключително впечатляващи инсталации от отпадъци, за да провокира хората, институциите и политиците, че трябва да бъдем бдителни към природата. Много са артистите, които задават по този начин теми за размисъл и ние като структура ще ги популяризираме с нашите образователни програми, лекции и издания. Изготвя се и един наръчник по културна публична администрация от колегите от Дипломатическия институт, в който е разработена темата за лостовете и механизмите за въздействие върху външнополитическите сегменти чрез културната, дигиталната, публичната дипломация. Така че това също можем да споделим с участниците във фестивала в Сарафската къща.

 

Културната дипломация върви като червена нишка през нашия разговор. Какво ще кажете на онези, които ще опонират, че сега точно не му е времето за културна дипломация – политически вълнения, коронавирус…

– Считам, че има много какво да показва културната дипломация и в тези ограничаващи периоди, защото през онлайн платформи, през различните канали за комуникация като Youtube, Facebook може да се споделят инициативи.  Неотдавна стартирахме една нова такава. Тя се нарича „Да надникнем в мисиите“.  Разказваме, показваме с визуален материал – снимки и видео, за художественото наследство на българските дипломатически мисии. През юли месец показахме посолството ни в Берлин по повод стартиралото германско председателство. Разказахме не само за шедьоврите на Щъркелов, които са там, но и за изключителните картини на Енчо Пиронков и Васил Стоилов и мн. др. – част от фонда на българската мисия в Берлин, сградата, която си има също своя история. През целия август представихме посолството ни в Белград с невероятната му архитектура, стъклопис и произведения на изкуството.  Сега през септември представяме богатия фонд на посолството ни в Париж.

Поздравление, че и НДФ „13 века България“ също прави виртуални разходки из сградите – музеи и галерии, които управлява и по този начин прави по-достъпни своите обекти. Ние като партньори споделяме тези посоки и визуални материали през нашите канали.

Категория
Неразказани истории