Със „Светлина и дух“ на НДФ „13 века България“ бе отбелязана 140-ата годишнина на Майстора

В зала „МаксиМ“ директорът на БТА показа архивни документи за Владимир Димитров

С мултимедийния проект Светлина и дух“, реализиран по поръчка на НДФ „13 века България“, бе почетен Владимир Димитров-Майстора, 140-годишнината от рождението на когото честваме на 1 февруари.

 

Творбата на доц. д-р Венелин Шурелов, съчетала с авторска музика и визуални ефекти с фрагменти и платна от творчеството на художника, беше представена в зала „МаксиМ“ на БТА – домакин и съорганизатор.

 

„Всяка годишнина е повод да се връщаме към неговото наследство, което отдавна е част не само от българската, но и от световната художествена съкровищница. Посланията на неговите творби всеки път ги преоткриваме отново и отново и като че ли те са все така актуални, както и тогава, когато са били създадени“, каза Слава Иванова, изпълнителен директор на НДФ „13 века България“.

 

„Искаме да дадем един знак към българите, че това е действително национално честване. Затова началото полагаме днес в БТА. Голямата ни цел, освен да разказваме за днешния ден, е да пазим паметта на България, защото всяко развитие трябва да стъпва на приемственост. Почитането към другия в България често пъти е било проблематично, а Владимир Димитров-Майстора е пример за човек, който действително се отнасял с голяма почит към другия“, заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

 

„Майстора винаги виждаше човешкото, красивото. Във всичко виждаше светостта, показваше смирението и трудолюбието. И вероятно, когато си роден само на няколко километра от родното място на свети Иван Рилски, и десет века след него жънеш това, което е посял Бог – отново в тези ширини, не е и трудно. Със своята неповторимост той е отделил частичка от живота си за неподправеността на нашия край. Радвам се, че съм прашинка от този свят“, сподели кметът на Кюстендил Петър Паунов.

 

Гости на честването, което бе предавано директно на страницата на БТА във Фейсбук, бяха директорите на Националната художествена галерия – Яра Бубнова, на Софийската градска художествена галерия – Аделина Филева, и на кюстендилската галерия „Владимир Димитров-Майстора“ – Валентин Господинов.

 

Кирил Вълчев извади от архивите на телеграфната агенция снимки и документи, свързани с Владимир Димитров-Майстора, както и вълнуващи кадри от погребението на художника на 29 септември 1960 година.

Категория
Събития