С подкрепата на НДФ „13 века България“ Асоциация „Български език, език европейски“, Париж, осъществи свой проект

Асоциация „Български език – език европейски“ в Париж, Франция, реализира своя проект „Парижка фолклорна беседка“, благодарение на финансовата подкрепа от Фонда по обявената сесия – „Младите българи зад граница с поглед към българския фолклор“. Бяха закупени български народни носии за децата участници от Ансамбъл „Българчета“ и Вокална група „Китчица“.

 

Проектът цели да бъдат обучени в българска народна хореография и народно пеене деца, основно с българско гражданство или произход. Те имат възможност да играят в редовни представления в беседките на парижките паркове и градинки, предназначени за културна дейност.

 

Партньори по проекта са Посолството на Република България във Франция, училището „Сент Елизабет“, детският център „Pari-grandir“ и Българският културен център в Париж, както и Асоциацията на българските бивши възпитаници на френски ВУЗ – АБАГАР.

 

С подкрепата и на кметството в Париж малките певци и танцьори, в рамките на десет събития, организирани в беседките на 6 различни парка в града, показаха своите умения.

 

С разрешение от Сената на Република Франция за изява в музикалната беседка на Люксембургската градина, която е изцяло под негово управление, се състоя концерт, който бе заснет от БНТ за филма от поредицата „България от край до край“.

Категория
Неразказани истории