Теодора Димова получи наградата на НДФ „13 века България“ –  Роман на годината

Проф. Боян Биолчев връчи приза за трети път като председател на авторитетното жури

текст: Магдалена Гигова

видео: Цветан Игнатовски

На камерна церемония в зала „Проф. Васил Геров“ в седалището на НДФ „13 века България“ Теодора Димова официално стана кавалер на наградата „Роман на годината“. Удължената карантина наложи присъстващите да са само трима – изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова, авторката на романа „Поразените“ и председателят на журито проф. Боян Биолчев. Плюс негласният свидетел – операторът Цветан Игнатовски, който документира събитието, видео от което можете да видите.

Теодора Димова, като девети носител на най-престижното отличие за литература в България, подчерта, че точно такъв тип „пандемично“ връчване на приза подхожда на раздиращия сюжет на произведението ѝ.

Проф. Боян Биолчев сподели, че за трети път е председател на журито. През годините той е предал грамотата за „Роман на годината“ на Георги Господинов за „Физика на тъгата“, на Момчил Николов за „Последната територия“ (авторът бе номиниран  и тази година с  романа си „Чекмо“). Той добави, че при миналите издания на журито се е налагало да чете по 70 епични произведения. Тази година са били само 30, но при изключително ожесточена конкуренция, предвид отличното качество на предлаганата литература.

Слава Иванова не пропусна да отбележи, че това придава специална тежест на „Поразените“, роман-рана, който е „поразил“ достойно журито.

Освен морална, „Роман на годината“ има и висока материална стойност. Наградата от 11 хиляди лева позволява на носителя ѝ да се отдаде напълно на писането за цели месеци.

Пълен запис на церемонията можете да проследите във видеото.

Категория
Неразказани истории