Фантазия в стенописи от Доца, Италия, в зала „Проф. Васил Геров“

„Живото изкуство и българо-италиански мостове на приятелството“ е изложбата, която се откри на 21 ноември 2023 в зала „Проф. Васил Геров“ на Националния дарителски фонд „13 века България.

 

Организирана е от Клуб ЮНЕСКО „Леоналдо да Винчи“, София, който отбелязва с нея своята 20-годишнина от учредяването си.

 

Експозицията представя 25 фотографии от ученици от 105 СУ „Атанас Далчев“. Младите творци са вдъхновени от средновековното селище Доца, в региона Емилия Романя, Италия, който посещават през 2023. В него на всеки две години художници от цял свят рисуват върху стените на множество екстериорни пространства.

 

„Вървяхме между тези цветни къщи като омагьосани и снимахме с такава жажда да овековечим тези картини, които разказваха легенди, вековни традиции, изравяха чувства, емоции, пълни с красота. Решихме да споделим тази красота чрез очите на тези млади хора и да ви покажем техните снимки, които са по своему произведения на изкуството. Тази изложба е поредния мост на приятелството между Италия и България, по който ви каним да преминете, празнувайки с нас 20-годишнината на клуба ни“ – споделя г-н Руслан Драгостинов, съучредител на Клуб ЮНЕСКО „Леоналдо да Винчи“ и директор на ПГПИ „Проф. Николай Райнов“.

 

Събитието се провежда под патронажа на Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО, Италианския културен институт в София и на почетния консул на Република България Емилия Романя.

 

Изложбата може да бъде разгледана в зала „Проф. Васил Геров“ до  13 декември 2023.

 

 

Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“

 

Създаден през август 2003, Клубът ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ е мост между Италия и България. Името му е свързано със знаменития италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса и не случайно е символ на Клуба, като изразител на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на Леонардо.

Основна цел на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката и културата – цели, идентични с дейността и приоритетите на НДФ „13 века България“ – единствената по рода си организация у нас със статут на официални отношения с ЮНЕСКО. Не е случайно, че членовете на Клуба споделят идеалите на ЮНЕСКО в посока – „Тъй като войните се раждат в духа на хората, в духа на хората трябва да се издигат защитите на мира“.

Клубът  е инициатор и организатор на различни събития – лекции по въпроси на изкуството и литературата, музикални вечери, изложби, срещи с наши и международни представители на изкуството, конференции, издаване на книги.

Категория
Зала Проф. Васил Геров, Неразказани истории, Събития