Химикът Ивалина Трендафилова е новият кавалер на Националната награда „13 века България“ за млади таланти в съвременното изкуство и наука

Националният дарителски фонд „13 века България“ връчи престижното отличие за втори път в Балната зала на Двореца

Д-р Ивалина Трендафилова стана вторият кавалер на Националната награда „13 века България“  за подпомагане на млади таланти в съвременното изкуство и наука. Конкурсът се организира от Националният дарителски фонд „13 века България“ и е за български граждани до 35 години с безспорни успехи на международно ниво, които продължават образованието си в европейски институции.

 

Ивалина получи грамотата си от заместник-министъра на културата Весела Кондакова, председател на авторитетното жури, и елегантна графика от изпълнителния директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова. Произведението на изкуството е създадено по време на Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“, организиран от Фонда.

 

Ивалина благодари на журито и на НДФ „13 века България“ за оказаната чест и обеща да се върне в България, след като приключи втората си постдокторантска специализация в Белгия.

 

Специално за сайта на Фонда тя сподели своя научен път и предмета на изследванията си: „През 2018 година спечелих едномесечна специализация в Национален институт по химия, Любляна, Словения, където започнах разработки по алтернативно приложение на получените от мен материали, а именно като катализатори за разграждане на опасни замърсители в отпадни води и летливи органични вещества от индустриални процеси.

 

След защита на докторската си степен в ИОХЦФ-БАН, кандидатствах и бях одобрена за постдокторантски стаж в същия институт в Словения за срок от 01.01.2019 – 31.03.2020 година.

 

В началото на 2020, след успешното ми представяне на конкурс, заех длъжността „Главен асистент“ в лаборатория ОРММ към ИОХЦФ-БАН.

 

В края на същата година спечелих проект за постдокторантска специализация (36 месеца) в Универтитета в Намюр, Белгия, по програма BEWARE съфинансиран от Marie Skłodowska-Curie Actions, в рамките на който продължавам да задълбочавам познанията си в сферата на синтез и приложение на иновативни порести силикатни материали в областта на фармацията и зелените технологии.

 

В момента работя по изключително интересен проект за синтез на нови адсорбенти за пречистване и разделяне на протеини. Използваните в индустрията, в момента, практики за тази цел са комплексни, времеемки и представляват голяма част от разхода за производство на протеини (около 80% от цената на крайния продукт се дължи на сложните методи за пречистване и получаване на желания продукт). Намирането на нови и по-ефективни материали за разделяне на протеини е пътят към по-лесно достъпни хранителни добавки, лекарства и ваксини, както и възможност за развитието на иновативни приложения на протеините във фармацията“.

 

Тези важни за медицината и фармацията научни дирения убедиха журито да ѝ присъди Националната награда „13 века България“ за млади таланти в съвременното изкуство и наука, чието парично изражение е 5 000 лева.

 

Останалите номинирани за наградата също са млади хора с качества и кариера в странство. Представи ги Слава Иванова:

 

Ана Костова – художник. В момента работи втора магистратура в Университета за изящни изкуства „Мутезиус“, град Кил, Германия, в класа на проф. Антже Майевски.

 

Виктория Желязкова – интердисциплинарен изследовател и фотограф. Прави магистратура във Факултета по социални науки на Масариковия университет, Бърно, Чехия.

 

Делян Балев – международни отношения. Учи във Виена за магистър по „Културни различия и транснационални процеси“.

 

Те получиха своите дипломи от членовете на Управителния съвет на НДФ „13 века България“ – доц. Георги Лозанов, Рашко Младенов и доц. д-р Венцислав Велев.

 

Журито, което направи трудния избор бе в състав от личности със забележителни успехи в своите области.

 

Председателят, представител на Министерството на културата – Весела Кондакова е заместник-министър в правителството на служебния премиер Стефан Янев и в кабинета на министър-председателя Кирил Петков. В периода 2010 – 2017 последователно ръководи звено „Културно-контактна точка по програма Култура на ЕК“ и Бюро „Творческа Европа“, офис Култура към Министерство на културата.

 

Акад. Васил Николов, Национален археологически институт с музей. Той е български археолог, академик на БАН с богат професионален опит. Член-кореспондент е на Австрийския археологически институт и Центъра за археология и история на културата на Черноморския регион (Хале, Германия).

През 2017 получава почетният знак „Златен век“ с огърлие за цялостни заслуги.

 

Проф. д-р Адриана Благоева, заместник-ректор по научната и художествено-творческата дейност в НМА „Проф. Панчо Владигеров” е професор по хорово дирижиране, доктор по музикознание и музикално изкуство.

От 1989 е диригент на Хора на софийските момчета.

Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий” – I степен, за големи заслуги в областта на културата и изкуството.

 

Проф. д-р Пенко Господинов  е декан на Факултет „Сценични изкуства“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Води клас по „Актьорско майсторство за драматичен театър“ от 2016 година.

Има над 70 роли в театъра, киното и телевизията, част е от трупата на Малък градски театър „Зад канала“.  През 2019 г. е удостоен с награда за „Най-добър актьор“ от V Международен филмов фестивал “Gold Movie Awards”, Лондон, за участието във филма „Далеч от брега“ на режисьора Костадин Бонев. Със същата роля през 2021 печели международна награда за актьорско майсторство на Global Nonviolent Film Festival— Холивуд, Калифорния.

 

Проф. Станислав Памукчиев преподава в катедра „Рисуване“ на Националната художествена академия. Член е на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, на Голямата награда на Международното триенале на живописта през 1996-а в София и на Годишната награда за култура „Златно перо“ през 2002 година.

 

След приключването на тържеството и неизбежните снимки с наградените и журито, Ивалина Трендафилова посъветва останалите претенденти да не се отказват и да кандидатстват отново за Националната награда „13 века България“ за подкрепа на  млад талант в съвременното изкуство и наука, защото при предишното издание на конкурса тя бе сред номинираните.

Категория
Неразказани истории