„Хлябът“ гостува във Външно

Изложба с рисунки и текстове на Атанас Качамаков е предоставена от НДФ „13 века България“ на МВнР до април 2021

Текст: Магдалена Гигова

Националният дарителски фонд „13 века България“ и Държавният културен институт към Министерството на външните работи са създали виртуално докосване до едно национално богатство.

 

Изложбата „Хлябът“ с рисунки и текстове на художника Атанас Качамаков, част от колекцията на Фонда, е подредена в представителните салони на МВнР и въпреки Ковид-мерките всекидневно й се възхищават десетки служители и гости на ведомството.

 

30-те рисунки, които разказват как се добива хлябът чрез изображения и обяснения като превеждат посетителя през различните етапи и сезони, ще останат в дипломатическата обител до април 2021.

 

Художникът и скулптор Атанас Качамаков не е широко известен у нас, но има запазено място в историята на американското изкуство. Той е роден през 1898 година в Лясковец. Баща му настоява да завърши Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но младежът отрано показва талант в рисуването и след дипломирането си се записва  да учи в класа по скулптора на проф. Иван Лазаров в Художествената академия в София. През 1924 година заминава за Париж, а след това за САЩ. През 1931 Качамаков печели Първа награда в голямата изложба в Ню Йорк за своята работа „Индианка с дете” от мрамор.

 

После се установява в Холивуд и работи за някои от големите кинопродукции като „Песен на песните“.

 

Истинският му пробив в САЩ идва с романа за деца „Добри“, но новина, свързана с него ще обявим по-подробно в следваща  публикация.

 

В началото на 80-те години творецът се връща в България и прави голяма изложба в Националната художествена галерия. Негови произведения (30 рисунки и 2 скулптури, дарение от художника) се пазят във фонд “13 века България”.

 

Те често напускат трезора, както в случая с изложбата във Външно, за да разказват чрез таланта на Атанас Качамаков истории от бита на българското село от началото на ХХ век.

 

„Изложбата „Хлябът“ е част от партньорските взаимоотношения между НДФ “13 века България” и Държавния културен институт. Това е един от начините наследството на Качамаков да бъде популяризирано и социализирано, както и с видеото, споделено от двете организации“, заявява Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт.

 

Д-р Мила Старейшинска-Ангелова,  експерт проекти и програми в НДФ „13 века България“, осъществява с помощта на оператора Цветан Игнатовски кратка виртуална разходка из изложбата „Хлябът“.

Категория
Неразказани истории