Четирима са номинирани за Националната награда за млади таланти в съвременното изкуство и наука на НДФ „13 века България“

Журито на организираната от Националния дарителски фонд „13 века България“ награда за млади таланти в съвременното изкуство и наука номинира четирима от кандидатите. Всеки от тях е млад човек със забележителна кариери и сгряващи сърцата идеи за бъдещето.

 

Любопитното е, че една от претендентките – Ивалина Трендафилова, бе сред шестимата номинирани и при миналото издание на конкурса и бе на косъм от титлата „Кавалер на наградата“. Очевидно младата дама е амбицирана този път да спечели. В мотивационното си писмо тя изрежда научните си постижения: „През 2018 година спечелих едномесечна специализация в Национален институт по химия, Любляна, Словения, където започнах разработки по алтернативно приложение на получените от мен материали, а именно като катализатори за разграждане на опасни замърсители в отпадни води и летливи органични вещества от индустриални процеси. След защита на докторската си степен в ИОХЦФ-БАН, кандидатствах и бях одобрена за постдокторантски стаж в същия институт в Словения за срок от 01.01.2019 – 31.03.2020 година. В началото на 2020 г., след успешното ми представяне на конкурс, заех длъжността „главен асистент“ в лаборатория ОРММ към ИОХЦФ-БАН. В края на същата година спечелих проект за постдокторантска специализация (36 месеца) в Универтитета в Намур, Белгия по програма BEWARE съфинансиран от Marie Skłodowska-Curie Actions, в рамките на който продължавам да задълбочавам познанията си в сферата на синтез и приложение на иновативни порести силикатни материали в областта на фармацията и зелените технологии“.

 

Ана Костова се развива в диаметрално противоположна област – изобразително изкуство. Тя е магистър в специалността Живопис от Националната художествена академия в София, в ателието на проф. д-р Здравка Василева. Ето как Ана описва по-нататъшните си творчески търсения:  „През април 2021 започнах магистърска степен в Университет за Изящни Изкуства „Мутезиус“, град Киел, Германия, в класа на проф. Антже Майевски.  Винаги съм се стремяла да се развивам и да търся своята творческа разпознаваемост. В момента продължавам да се занимавам основно с живопис, но също така експериментирам с нови техники и материали.  Желая изкуството ми да бъде видяно от повече хора и чрез НДФ „13 века България“  това може да бъде възможно“.

 

Третата дама сред номинираните за Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука – Виктория Желязкова, е интердисциплинарен изследовател и фотограф. Родена е във Варна, живее в Бърно и учи в Масариковия университет в Чехия. Има  бакалавърска степен по изкуства и култура от университета в Маастрихт, Нидерландия. Ще бъде магистър по културна социология. „С кандидатурата си за конкурса целя да разпространя идеята за завишаване нивото на грижа и отговорност, които даряваме на средата, в която се намираме, както и на самите нас. Ако във времената на несигурност, в които живеем, съвсем малка част от нашето внимание е насочена към понятието „грижа“, то моята работа цели да разкрие пространства, методи и пътища, чрез които на подходящ език да се приближим към осъществяване форми на грижа, както за самите нас, така и за нашето обкръжение“, пише в мотивационното си писмо Виктория.

 

Единственият млад джентълмен във „Великолепната четворка“ от номинирани за второто издание на конкурса е Делян Балев. Той изпъква с разнообразната си и  наситена доброволческа дейност и влечението към чуждите езици и хуманитарните науки. Делян е бил делегат в Генералната асамблея към ООН в „Change the World Virtual Model of United Nations“ 2020,   стажант в Зимния дворец в Санкт-Петербург (Държавен музей „Эрмитаж“) и Служба по доброволческата дейност, специалист по Международни отношения и дипломация към дипломатически журнал Youth Diplomacy”, Руска Федерация.

Г-н Балев е приет във Виенския университет по магистърската, програма „Културни различия и транснационални процеси“, която според него предоставя по-тясна академична насоченост в сфери на научната дейност като културната антропология, демократизацията, миграционните кризи. „Моята мечта е България да се превърне в позитивен модел, както за Европа, така и за света“, пише в мотивационното си писмо Делян Балев.

 

В следващи публикации ще ви представяме по-детайлно номинираните за Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука на НДФ „13 века България“.

Кой ще е следващият кавалер на отличието ще реши журито.

Категория
Неразказани истории