Шестима номинирани за националната награда на НДФ „13 века България“

Две от отличените ваят художествено стъкло

Текст: Магдалена Гигова

През лятото обикновено мислим за почивка, но коронавирусът пренареди приоритетите си. Затова журито на Националната награда за млад талант на Националния дарителски фонд „13 века България“ няма да отдъхва, а ще обсъжда кой от шестимата номинирани ще бъде обявен за победител в началните дни на септември.

Той ще получи паричната премия от 5000 лева, с които да покрие разходи по обучението си. Носителят на престижния приз трябваше да стане ясен в края на юни 2020, но на младите дарования от науката и изкуството пандемията наложи да тръпнат още малко.

В конкурса участваха български граждани на възраст до 35 години със завършено висше образование в изкуството или науката и с иновативни постижения в съответната област.

Задължително условие бе през 2019 кандидатите да са приети за следдипломна квалификация в акредитирани висши учебни заведения на територията на Европа, без България.

Междувременно, НДФ „13 века България“ създаде кампанията „Подкрепи таланта – дари“. „Да, наистина победителят ще е само един, но на нас ни се иска да подпомогнем развитието на всички номинирани“, казва изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова.

Според нея дарителството се крепи на емоция, затова в оставащите седмици до септември всеки понеделник ще представяме на сайта по един от номинираните с надеждата да получи подкрепа от сърцати спомоществователи.

„Основната цел на инициативата е да бъдат финансово и морално подкрепени шестимата претенденти за следдипломната им квалификация в европейски висши учебни заведения“, допълва Слава Иванова.

 

Подробности за номинираните и възможност за дарения можете да откриете на лендинг страницата на кампанията:

www.fund13veka.bg/talant

или на сайта на НДФ „13 века България“:

https://fund13veka.bg/%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B8/

 

На 23 януари 2020 в Централната сграда на НДФ „13 века България“, София, се състоя първото заседание на журито за Национална награда „13 века България“ за млади таланти в съвременното изкуство и наука. То определи шестимата претенденти за престижното отличие.

 

Имената им са изброени според датата на подадените документи:

Виктория Василенко – артист изпълнител, пиано

Ивалина Трендафилова – химия

Росен Георгиев – електротехника

Деница Тодорова – дизайн на стъкло

Лилия Пангелова – дизайн на керамика и стъкло

Вивиане Василева – артист изпълнител, перкусии

Категория
Неразказани истории