ЮНЕСКО продължава сътрудничеството си с НДФ „13 века България“

Арт фестивалът „Река на толерантността“, който се провежда под патронажа на световната организация, ще получи видео поздрав

Текст: Магдалена Гигова

Със специално писмо до Националния дарителски фонд „13 века България“  ЮНЕСКО изразява желание да продължи успешното си сътрудничество с нашата благотворителна организация.

 

Близките отношения между двете институции официално са скрепени с договор през 2015 година, а през 2020-а бе препотвърден патронажа на Международния младежки арт-фестивал „Река на толерантността“, провеждан по традиция в Сарафската къща в Самоков. Решението на Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле  бе съобщено от нейния заместник по външните отношения г-н Фирмин Едуард Матоко. Той дава висока оценка за ролята на фестивала в интеркултурния диалог и взаимното разбирателство и пожелава успех на събитието.

 

Кореспонденцията между световната и българската организация бе обогатена с още едно писмо. Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова неотдавна получи съобщение от г-н Ернесто Отоне, заместник главен директор на ЮНЕСКО, който отговаря за сектор „Култура”. Той любезно уведомява, че е възложил на г-н Тусан Тиендребеого, секретар за Конвенцията за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване от 2005, да подготви видео обръщение до  Международния младежки фестивал на изкуството „Река на толерантността“.

 

Той се организира за четвърти пореден път, но никога досега не се е провеждал онлайн.

 

Тъкмо поради това заместник главният директор на ЮНЕСКО благодари на НДФ „13 века България“, че преодолява трудностите, породени от пандемията COVID-19. Затова във видео обръщението ще става дума за  културата по време на криза, породена от коронавируса и пътищата за преодоляването ѝ от творческия сектор.

 

„В тези тежки времена е по-важно от всякога да подкрепяме младите художници и да популяризираме значението на изкуствата за общото благосъстояние и развитието на личността, пише г-н Отоне.

 

Той добавя, че  2021 г. е обявена от ООН за международна година на устойчивото развитие в областта на съзидателната творческа икономика.

 

„Не се съмнявам, че фестивалът ще допринесе значително за целите ѝ като изрично подчертае огромната роля на визуалните изкуства не само в  подхранването на разнообразието от изразни средства, ами и насърчавайки динамиката на творческите процеси“.

 

В края на писмото си г-н Отоне пожелава успех на „Река на толерантността“.

Категория
Неразказани истории