Изложба „Хлябът“ на Атанас Качамаков

От 10 ноември 2021 Националният дарителски фонд „13 века България“ представя в БКИ „Дом Витгенщайн“, Виена, изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков.

 

Атанас Симов Качамаков (1898 – 1988) е български скулптор, който живее и създава успешна кариера в САЩ. Роден в китния балкански градец Лясковец,  той учи скулптура при проф. Иван Лазаров в Художествената академия в София. Със съпругата си Александра, художник-керамик, заминава за Париж, а през 1924 – за Ню Йорк. Там с творбата си „Индианка с дете“ участва в престижна изложба и печели първа награда. След 1930 работи като скулптор за големи кинопродукции в Лос Анжелис. Създава ателието си в Палм Спрингс, където живее до края на живота си. Урежда свои изложби в Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Сан Франциско. В началото на 80-те години на XX в. посещава България и представя самостоятелна изложба в Националната галерия, София, а произведенията, показани в нея, дарява на родния Лясковец.

 

Експозицията „Хлябът“ от колекцията на НДФ „13 века България“ включва цикъл от 30 цветни рисунки на Атанас Качамаков.  Придружени са с негов авторски текст „Нашият хляб насъщен“. Те са визуализиран разказ за традициите, бита и труда на българските селяни от началото на миналия век, за ритуалните етапи в създаването на хляба през различните годишни времена.

Творбите са своеобразно продължение на романа „Добри“, издаден за първи път през 1934 в САЩ, написан по разкази на Атанас Качамаков за детството в родната му България. През 1935 романът печели Златен медал „Джон Нюбери“ на Американската библиотечна асоциация за детско-юношеска литература. 86 години по-късно Националният дарителски фонд „13 века България“ за първи път публикува книгата на български език.

 

Изложбата може да бъде видяна до 20 януари 2022.

 

 

 

2020 - Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков в МВнР

Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков, подготвена от Национален дарителски фонд „13 века България“, гостува за Деня на народните будители в Министерство на външните работи. Тя е част от колекцията на Фонда и се организира по покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Инициативата е част от партньорските взаимоотношения между двете институции и цели да популяризира българското художествено наследство.

Изложбата може да се види в МВнР, фоайе, партерен етаж, от ноември 2020 до април 2021.

2020 - Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков в Галерия „Средец“ на Министерство на културата

От 09 януари 2020 Националният дарителски фонд „13 века България“ представя в Галерия „Средец“ на Министерство на културата изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков от своята колекция.

Създадени далеч от България, рисунките включени в експозицията, излъчват неповторимото усещане за „родното“, което творецът съхранява през годините и пресъздава в композициите, посветени на българската земя, бит и традиция.

Изложбата ще продължи до  края на месеца.

2019 - Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков в Художествената галерия „Илия Бешков“ в Плевен

Националният дарителски фонд „13 века България“  гостува на Художествената галерия „Илия Бешков“ в Плевен с изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков.

Фондът организира експозицията с цел да популяризира художественото наследство на твореца у нас.

Тя се открива на 11 юли и ще продължи до 30 август 2019.

2019 - Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков в зала „Проф. Васил Геров“, София

По повод Великденските празници НДФ „13 века България“ представи в зала „Проф. Васил Геров“ изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков от своята колекция. Създадени далеч от България, рисунките, включени в експозицията излъчват онова неповторимо усещане за „родното“, което творецът съхранява през годините и пресъздава в композициите, посветени на българската земя, бит и традиция.

Изложбата ще продължи до  края на месеца.

Категория
Изложби, Нашите Проекти