Изложба „Хлябът“ на Атанас Качамаков

От 10 ноември 2021 Националният дарителски фонд „13 века България“ представя в БКИ „Дом Витгенщайн“, Виена, изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков.

 

Атанас Симов Качамаков (1898 – 1988) е български скулптор, който живее и създава успешна кариера в САЩ. Роден в китния балкански градец Лясковец,  той учи скулптура при проф. Иван Лазаров в Художествената академия в София. Със съпругата си Александра, художник-керамик, заминава за Париж, а през 1924 – за Ню Йорк. Там с творбата си „Индианка с дете“ участва в престижна изложба и печели първа награда. След 1930 работи като скулптор за големи кинопродукции в Лос Анжелис. Създава ателието си в Палм Спрингс, където живее до края на живота си. Урежда свои изложби в Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Сан Франциско. В началото на 80-те години на XX в. посещава България и представя самостоятелна изложба в Националната галерия, София, а произведенията, показани в нея, дарява на родния Лясковец.

 

Експозицията „Хлябът“ от колекцията на НДФ „13 века България“ включва цикъл от 30 цветни рисунки на Атанас Качамаков.  Придружени са с негов авторски текст „Нашият хляб насъщен“. Те са визуализиран разказ за традициите, бита и труда на българските селяни от началото на миналия век, за ритуалните етапи в създаването на хляба през различните годишни времена.

Творбите са своеобразно продължение на романа „Добри“, издаден за първи път през 1934 в САЩ, написан по разкази на Атанас Качамаков за детството в родната му България. През 1935 романът печели Златен медал „Джон Нюбери“ на Американската библиотечна асоциация за детско-юношеска литература. 86 години по-късно Националният дарителски фонд „13 века България“ за първи път публикува книгата на български език.

 

Изложбата може да бъде видяна до 20 януари 2022.

 

 

 

2021 Виена ще се възхищава на „Хлябът“ от Атанас Качамаков до 20 януари 2022

НДФ „13 века България“ разтвори съкровищницата си в „Дом Витгенщайн“

 

В Българския културен институт във Виена, дом Витгенщайн, бе открита изложбата Хлябът от Атанас Качамаков – 30 рисунки, предоставени на Националния дарителски фонд „13 века България“ като жест към неговата родина от самия автор.

В залите на уникалната сграда, която няма аналог по света, картините, които по поетичен начин проследяват целия процес по създаването на хляба от оранта до мятането в пещта и свързаните с това ритуали, могат да бъдат разгледани до 20 януари.

Гостите бяха посрещнати с чаша вино и изпълнения на цигулка, а в преддверието имаха възможност да видят кратки филми за изложбата Хлябът, за 40-ата годишнина на НДФ „13 века България“ и за романа „Добри“.

Проф. Румяна Конева, първата жена директор на БКИ „Дом Витгенщайн“ от основаването му през 1977 година, приветства гостите на немски език и представи изпълнителният директор на Националния дарителски фонд Слава Иванова. В емоционално слово тя разказа историята на Атанас Качамаков, роден в Лясковец, изучил се при проф. Иван Лазаров в художествената академия в София, стигнал до Холивуд и до признание в САЩ.

Извън кариерата си на художник в суперпродукции от ранга на „Бен Хур“ и успехите си като скулптор, българинът се оказва съавтор в бестселър за деца. Слава Иванова разказа на гостите в „Дом Витгенщайн“, че когато Качамаков и съпругата му се събират с приятели той обичал да разказва за детството си в България – време на бедност, но и на изконни добродетели. Журналистката Моника Шанън го моли да си води бележки, художникът рисува илюстрации към написаното от нея и така се ражда романът „Добри“.

Книгата за българското селянче, което мечтае да стане художник, толкова се харесва на американските малчугани,  че претърпява 13 издания. А през 1936 година получава наградата „Нюбъри“ – най-високият приз за детска и младежка литература в САЩ. По онова време член на журито е и съпругата на тогавашния президент Рузвелт – Елинор.

Макар и изключително популярен в Америка, романът „Добри“ никога не е издаван в България. До тази година. Благодарение на НДФ „13 века България“, който купува правата от най-голямото издателство в света Penguin publishing. Събралите се в „Дом Витгенщайн“ български и австрийски гости имаха възможност не само да видят, но и да получат книгата, която не се продава, а се подарява на културни институции, библиотеки и български училища по света.

Заинтригувани от колоритната личност на Атанас Качамаков и неговите рисунки, първите посетители на изложбата обсипаха с въпроси Слава Иванова не само за художника, а и за дейността на НДФ „13 века България“.

Експозицията ще остане във Виена до 20 януари 2021.

Видео от откриването можете да проследите тук

https://youtu.be/Ny08d5Zk8kw

2020 - Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков в МВнР

Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков, подготвена от Национален дарителски фонд „13 века България“, гостува за Деня на народните будители в Министерство на външните работи. Тя е част от колекцията на Фонда и се организира по покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Инициативата е част от партньорските взаимоотношения между двете институции и цели да популяризира българското художествено наследство.

Изложбата може да се види в МВнР, фоайе, партерен етаж, от ноември 2020 до април 2021.

2020 - Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков в Галерия „Средец“ на Министерство на културата

От 09 януари 2020 Националният дарителски фонд „13 века България“ представя в Галерия „Средец“ на Министерство на културата изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков от своята колекция.

Създадени далеч от България, рисунките включени в експозицията, излъчват неповторимото усещане за „родното“, което творецът съхранява през годините и пресъздава в композициите, посветени на българската земя, бит и традиция.

Изложбата ще продължи до  края на месеца.

2019 - Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков в Художествената галерия „Илия Бешков“ в Плевен

Националният дарителски фонд „13 века България“  гостува на Художествената галерия „Илия Бешков“ в Плевен с изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков.

Фондът организира експозицията с цел да популяризира художественото наследство на твореца у нас.

Тя се открива на 11 юли и ще продължи до 30 август 2019.

2019 - Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков в зала „Проф. Васил Геров“, София

По повод Великденските празници НДФ „13 века България“ представи в зала „Проф. Васил Геров“ изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков от своята колекция. Създадени далеч от България, рисунките, включени в експозицията излъчват онова неповторимо усещане за „родното“, което творецът съхранява през годините и пресъздава в композициите, посветени на българската земя, бит и традиция.

Изложбата ще продължи до  края на месеца.

Категория
Изложби, Нашите Проекти