Виктория Василенко – първият кавалер на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука

Семейството й е от 100%  пианисти

текст и видео интервю: Магдалена Гигова

видео: Цветан Игнатовски

Красива като окъпана от дъжд майска роза, талантлива и речовита. Това е Виктория Василенко, която авторитетното жури избра за първия носител на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука на НДФ „13 века България“. За нея отличието далеч не е първото. Тя има повече от десет първи места в различни международни конкурси за пианисти, но приема всеки приз с вълнение.

 

Ненапразно я наричат „нашето златно момиче на пианото” – неотдавна тя получи и почетния знак „Златен век” от Министерството на културата за заслуги към българската култура и изкуство. А е само на 27 години! От дете любимият й композитор е Моцарт – на четири годинки знае наизуст „Вълшебната флейта“ и „Сватбата на Фигаро“, защото ги предпочита пред анимационните филмчета. Днес многопластовата дълбочина на Брамс и немският романтизъм я привличат и предизвикват, защото са като хляба, който първо трябва да втаса –  музика за по-зрели изпълнители.

Тъй като цялата й музикална фамилия са пианисти –майка й Ася, баща й Александър и сестра й Валерия, често предизвиквали фурор с концерти на четири пиана. След сватбата й с известния руски изпълнител Сергей Редкин, концертират с изпълнения на четири ръце или две пиана.Той също е известно име в света на музиката –  лауреат е на престижния Международен конкурс “П. И. Чайковски” в Москва. През 2016 г. именитият руски диригент Валерий Гергиев го кани като солист на оркестъра на Мариинския театър. Заедно изнасят концерти в залата на Парижката филхармония, в Бруклинската музикална академия (Ню Йорк), в “Аудиторио насионал” в Мексико, “Аудиторио насионал” в Мадрид, в зала “Бела Барток” в Будапеща и на фестивала “MPHIL 360” в залата на Мюнхенската филхармония.

Сергей Редкин свири с Лондонския филхармоничен оркестър, Московския държавен академичен симфоничен оркестър, Филхармонията на Санкт-Петербург…

 

Сергей присъства на церемонията за връчването на Националната награда за млад талант в съвременната наука и изкуство на половинката му.

 

Ако сме възбудили любопитството ви  към личността на Виктория Василенко, вижте видео интервюто й, заснето от Цветан Игнатовски.

Категория
Неразказани истории