60 детски творби озаряват залата на НДФ „13 века България“

Сред тях е и рисунката, получила най-високото отличие на  ‘52nd International Children’s Art Exhibition’ в Япония

На 2 ноември 2022 в зала „Проф. Васил Геров“ на Националния дарителски фонд „13 века България“ ще нахлуе детското вдъхновение. Ще бъде представена изложба от над 60 картини и рисунки на 31 ученици от Ателие „Артино“.

 

Едно от произведенията – „Нощ над града“ е носител на най-високото отличие,  наградата на външния министър на Япония, в 52-та интернационална изложба за детско изкуство – ‘52nd International Children’s Art Exhibition’ (ICAE).

 

Рисунката е една от десетте наградени творби измежду повече от 35 000 картини, изпратени от близо 130 държави по целия свят.

 

Ето какво разказа Майа Стоилова, ръководител на Ателие „Артино“: „Школата работи вече шест години и съм много щастлива, че успяхме да оцелеем по времето на пандемията, когато груповите извънкласни занимания бяха невъзможни. Имаме деца на различна възраст – от 4 до 14 години и всички те ще се включат в изложбата, която ще представим в залата на НДФ „13 века България“. Показаните произведения ще бъдат главно живопис, но ние работим и с глина, поставяме и приложни задачи.

 

От няколко години взимаме участие в световния конкурс в Япония. При последното издание имаме три отличия – два бронзови медала и една голяма награда, на 8-годишния Юлиян Шаклев. За жалост, той е на Зелено училище и няма да можем да му връчим тържествено наградата при откриването на изложбата. Надяваме се поне сестричката му да успее да дойде като негов представител“, завърши Майа Стоилова.

 

Тъй като в Япония запазват при тях наградените работи, посетителите на изложбата, която ще остане в зала „Проф. Васил Геров“ до 20 декември,  ще могат да видят  репродукция на отличената рисунка, заедно с още 60 детски творби.

Категория
Зала Проф. Васил Геров, Събития