Виктория Василенко е първият кавалер на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука

И шестимата номинирани имат изключителни международни успехи. От НДФ „13 века България“ разсекретиха членовете на журито

Текст: Магдалена Гигова

Видео: Цветан Игнатовски

В Балната зала на Националната галерия бе връчена първата Национална награда за млад талант в съвременното изкуство и наука, инициирана от Национален дарителски фонд „13 века България“.

 

Шестимата номинирани, цяло съзвездие от професори и доценти – представители на академичната общност и посланикът на Словакия Н.Пр. Мануел Корчак, както и ограничения брой присъстващи (поради противоепидемиологичните мерки), аплодираха историческия момент. Защото връчването на отличието със сигурност ще се превърне в традиция.

 

Изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова подчерта необходимостта от награда, с която да се покаже на младите, талантливи и съзидателни хора в България, че има грижа и мисъл за тях, че се цени всичко онова, което правят за родината си. Г-жа Иванова за първи път огласи имената на журито, съставено от именити учени и преподаватели, по препоръка на образователните и културни институции, към които НДФ „13 века България“ се е обърнал за съвет.  До този момент те бяха пазени в тайна, за да се избегне натиск върху тях.

 

А те са: доц. д-р Венцислав Велев, Сътрудник на Националната комисия на ЮНЕСКО и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство за страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, съветник на министъра на културата; доц. Пенко Господинов, преподавател по „Актьорско майсторство“ и „Основи на актьорството“ в НАТФИЗ; mроф. д-р Сава Димитров,  ректор на  НМА „Панчо Владигеров”; проф. д.н. Николай Йорданов от катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ, старши научен сътрудник в Института по изкуствознание към БАН;  проф. д-р инж. Фантина Рангелова, научна специалност “Организация и управление на строителството” към Университет по архитектура, строителство и геодезия; проф. Валери Стефанов, по история на българската литература в СУ „Св. Климент Охридски“,председател на Съюза на колекционерите в България.

 

Именитото жури бе максимално затруднено в избора си първо сред многобройните и стойностни претенденти, а после и сред шестимата номинирани, всеки от които блести с неповторима светлина в своята област.

 

Те получиха почетна грамота, наградена рисунка от националния конкурс на тема „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“, организиран от НДФ “13 века България“ съвместно с УНИЦЕФ и не на последно място – финансова подкрепа.

 

Зам.-министърът на образованието Петър Николов връчи почетния диплом на Ивалина Трендафилова, която разработва иновативни системи за терапия и диагностика в наномедицината и е избрана да бъде сред малцината учени на специализация в института „Мария Кюри“ в Париж.

 

Росен Георгиев, който се занимава с  научни изследвания в областта на отлагането на атомни слоеве и техните приложения, неотдавна участва в среща на млади учени с Нобелови лауреати в Германия. Той получи грамотата си от  Венцислав Велев,  съветник на министъра на културата и член на Управителния съвет на  НДФ „13 века България“.

 

Деница Тодорова, която приключи доктурантурата си по гореща обработка на художествено стъкло, е специализирала в ателието по стъкло на Барбара Зехнер, Фюрстензел, Германия. Приза й поднесе доц. Георги Лозанов, член на УС на НДФ „13 века България“.

 

Рашко Младенов, също член на УС на НДФ „13 века България“, зарадва Лилия Пангелова, която се занимава с дизайн на стъкло.  На нея и предстои да изнесе доклад пред ЮНЕСКО за открити стъклени артефакти в древна Сердика и за възстановените с нейно участие древни пещи за стъкло от римско време.

 

Перкусионистката Вивиане Василева, макар да е родена и израснала в Германия, винаги вплита в концертите си българска музика. Тя не успя да присъства, поради предстоящ концерт във Виена, но изпрати видеообръщение. Номинацията от нейно име получи музикалният редактор на предаването по БНР Алегро виваче Татяна Иванова.

Първият кавалер на Националната награда за млад талант в съвременните изкуство и наука е пианистката Виктория Василенко.  Тя  прие грамотата си от пратеника на министъра на културата и негов съветник Венцислав Велев. А изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова подчерта, че до сега почетния знак на Фонда са получавали само хора с трайни заслуги за дарителската му дейност, но членовете на Управителния съвет на Фонда единодушно са решили да бъде даден и на Виктория. В банковата й сметка ще бъде преведено и материалното изражение на отличието – 5000 лева, с които да подпомогне образованието си в колежа по музика „Кралица Елизабет“ в Белгия. Впрочем, младата музикантка познава отлично настоящата кралица на Белгия – Матидле и е изнасяла концерти в нейната вила. Освен, че на крехката възраст от 27 години Василенко е доктор на науките, тя е и хоноруван преподавател в НМА „Панчо Владигеров“.

 

Развълнувана, с насълзени очи, първата носителка на националната награда благодари за честта и за уважението към младите таланти от НДФ „13 века България“. Тя бе на тържеството със съпруга си, известния руски пианист Сергей Редкин, с когото  често изнасят концерти за две пиана.

 

След традиционните общи снимки с журито, номинираните и наградената благодариха на НДФ „13 века България“, че и във време на пандемия продължава да поддържа жива жаравата на дарителството, да подпомага млади и съзидателни хора и да подтиква към творчество.

 

Следващото издание на Националната награда за млади таланти в съвременните изкуство и наука ще бъде след две години. Дай, Боже, и тогава журито  да е пак така затруднено в избора си сред толкова интелигентни, талантливи и стойностни претенденти.

Повече за наградата и номинираните през 2020

Категория
Неразказани истории