Израелският посланик разгледа Сарафската къща подготвен

Н. Пр. Йорам Елрон се просълзи в руините на синагогата в Самоков

Посланикът на държавата Израел Н. Пр. Йорам Елрон посети Сарафската къща в Самоков, която се стопанисва от Националния дарителски фонд „13 века България“. Той се срещна с ръководството на Фонда и разгледа възрожденския дом на еврейското семейство Арие, неразривно свързано с  планинския град.

 

Г-н Елрон показа изумително добра осведоменост за Сарафската къща, но бе любопитен да научи подробности от Мариана Лобутова, представител на държавната дарителска организация в Самоков. Посланикът задълбочено проучи родословното дърво на семейство Арие от 18 до средата на ХХ век, разгледа резбованите тавани с типично български стил, ориенталските елементи (джамал и хамам) и мебели от Европа, които придават неповторимост на сградата, построена от майстор Стефан от Одрин и изрисувана от местни зографи с дискретно вплетени звезди на Давид.

 

Израелският дипломат разговаря с изпълнителния директор на Фонда г-жа Слава Иванова, която добави ценни щрихи към сведенията за Сарафската къща и сподели идеи за бъдещо сътрудничество. Тя поднесе подарък – книгата „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“.

 

Особено емоционален за посланика се оказа един наглед обикновен експонат в къщата – малка плоча с рисунка, късче оцеляла красота от синагогата в Самоков, която в момента тъне в руини. Йорам Елрон каза, че очите му се напълнили със сълзи при вида на почти рухналия храм и се закле, че плочата ще се върне в реставрираната синагога. Той бе признателен да научи, че една от дарителските кампании на НДФ „13 века България“ е тъкмо за юдейския храм.

 

Виртуална разходка из Сарафската къща можете да направите и вие

https://youtu.be/HhG4GrVbv2Y

 

Повече за паметника на културата ще намерите тук

https://fund13veka.bg/portfolio_page/%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D1%81/

Категория
Сарафската къща, Събития