Награда „Рашко Сугарев“

Националната литературна награда „Рашко Сугарев“ е за най-добър публикуван къс разказ от автори до 35 години. Тя е учредена в памет на писателя Рашко Сугарев (1941 – 1995), майстор на късия жанр, когото Георги Величков определя като „пришълец от друга планета“. 

Отличието се връчва на 23 април – Световният ден на книгата, авторското право и четящите хора. Присъжда се от НДФ „13 века България“, който организира конкурс и осигурява неговия награден фонд. 

Журито на конкурса е съставено от писатели, като първите трима са и бивши съратници на Рашко Сугарев: Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Любен Петков, от няколко години и Деян Енев, а след кончината на Любен Петков през 2016-а – и Теодора Димова.

Ежегодно журито излъчва трима лауреати с първа, втора и трета награди. От 1998 г. досега са отличени над 70 автори.

2023

НДФ „13 века България“ връчи наградите от XXVI конкурс „Рашко Сугарев“

На 10 ноември 2023 в зала „Проф. Васил Геров“ Националният дарителски фонд „13 века България“ за двадесет и шести път връчи наградите на отличените автори в Националния конкурс за публикуван къс разказ на името на Рашко Сугарев.

 

На 1 ноември журито в състав Теодора Димова, Христо Блажев и Йордан Ефтимов определи разказите победители.

Първа награда получи Димана Симеонова за разказа „Рокля с катарами“; втора награда – Кристина Димитрова за „Десет котки“, и трета награда – Славея Семова за „Какво казва вятъра“.

 

Конкурсът „Рашко Сугарев“ е начин да се насърчат младите хора да творят и създават висока литература в жанра на късия разказ. Много от отличените през годините в конкурса са вече с утвърдено място в българската белетристика.

 

Рашко Сугарев

Роден на 1 април 1941 в Пловдив, Рашко Сугарев завършва медицина през 1967, а по-късно завежда окръжния психиатричен кабинет в Смолян (1968 – 1972). От 1977 живее в София.

Той е преводач и автор на разказите „Старшината и слънцето“ (1973) и „Балада за князе“ (1982). Има публикувани няколко романа сред които „Отказ от наследство“, 1984, и „Преображения господни“, 1988.

Умира на 16 март 1995 в София.

2022

 НДФ „13 века България“ връчи наградите в конкурса за къс разказ на млади писатели „Рашко Сугарев“ 2022

На 27 април 2022 в зала „Проф. Васил Геров“ Националният дарителски фонд „13 века България“ за двадесет и пети път връчи наградите в Националния конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев. Водеща беше журналистката  Магдалена Гигова, експерт Връзки с обществеността на Фонда.

Членовете на журито Теодора Димова и Деян Енев изтъкнаха, че конкурсът е един начин да се насърчат младите хора да творят и създават качествена литература. Деян Енев добави, че тъкмо автор, отдаден на художественото слово, който руши всички стандарти като Рашко Сугарев, трябва да е патрон на конкурса. Той подчерта, че през годините в него са били отличени над 75 млади писатели, някои от които  вече със свое място в българската литература. Теодора Димова изрази надеждата при следващото издание на конкурса участниците да са пак толкова качествени, но повече на брой.

Христо Раянов, лауреат на първата награда в конкурса, получи грамотата си както и книги, издадени от НДФ „13 века България“. Книги бяха дарени на всички носители на награди в конкурса. Победителят е доктор на науките в специалността „Литература, кино, сценарий“.

Теа Монева бе отличена с втората награда за разказа „Събирач на очи“. Тя живее в Германия и затова изпрати своя представителка – Радостина Ганова, която прие грамотата с благодарност.

Третата награда в конкурса бе за разказа „Отдел „Тежки депресии“ на Ивелина Добрева.

2021

 НДФ „13 века България“ връчи наградите в конкурса за къс разказ на млади писатели „Рашко Сугарев“ 2021

По повод 23 април – Световния ден на книгата и авторското право, Националният дарителски фонд „13 века България“ за двадесет и четвърти път връчи наградите в конкурса за къс разказ на името на Рашко Сугарев.

Поради сложната обстановка, свързана с разпространението на Ковид-19, събитието се проведе камерно в зала „Проф. Васил Геров“ в централния офис на Фонда. Водеща беше журналистката  Магдалена Гигова, експерт Връзки с обществеността на Фонда.

Писателят Деян Енев, член на журито, връчи поотделно грамотите на отличените. Г-жа Слава Иванова – изпълнителен директор на Фонда, поздрави всеки от тях, поднесе книги – издания на Фонда, и пожела нови творчески успехи.

Първа награда получи Йордан Радичков за разказа „Кучешки живот“, втора награда – Ралица Райкова, за разказа „Солта на земята“ и трета награда – Елеонора Бойчева, за разказа „Пейката“.

2020

НДФ „13 века България“ връчи наградите в конкурса за къс разказна млади писатели на името на Рашко Сугарев 2020

Тази година в условията на извънредна ситуация, свързана с коронавируса, Национален дарителски фонд „13 века България“ за двадесет и трети път награди отличените в конкурса за къс разказ “Рашко Сугарев“. Събитието се състоя на 18 юни 2020 в Галерия „Средец“ на Министерството на културата в камерна атмосфера. Присъстваха членовете на журито ТеодораДимова и Деян Енев, носителите на наградите и ограничен брой гости.

Изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова приветствавсички, благодари на журито за отговорната работа и поздрави победителите в конкурса. Писателите Теодора Димова и Деян Енев подчертаха значимостта на наградата и приносът й за развитието на младите автори в българската белетристика.От името на Фонда изпълнителниятдиректор връчи грамотите на избраните от журито.

Първа награда получи Яница Христова за разказа „Клиника „Мемориес“, втора награда – Радослав Петкашев, за разказа „В планината“ и трета награда – Ангел Иванов, за разказа „От всички краища на света“.

Тримата изразиха своята благодарност и уважение към патрона на наградата Рашко Сугарев.

2019

Наградите от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“, 2019

На 23 април 2019, в Галерия „Средец“ НДФ „13 века България“, с любезното съдействие на Министерството на културата, проведе церемонията по награждаването на лауреатите на двадесет и втория Национален литературен конкурс „Рашко Сугарев“ за къс публикуван разказ от автор до 35 години. В конкурса участваха 22 млади творци.

Жури в състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Деян Енев и Теодора Димова определи тримата отличени: Първа награда – почетна грамота и 700 лв. – на Ангел Иванов от Габрово, за разказа „Добрият християнин“; Втора награда – почетна грамота и 500 лв. – на Десислава Николова от София, за разказа „Дексаметазон“; Трета награда – почетна грамота и 400 лв. – на Росен Карамфилов от София, за разказа „Приказка за един гений“.

Тържеството откри с приветствени думи Изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова. Писателят Георги Величков сподели свои емоционални спомени за Рашко Сугарев, а Теодора Димова и Деян Енев очертаха ролята и значимостта на тази награда за развитието на младите автори в българската белетристика.

От името на НДФ „13 века България“ наградените получиха подбрана колекция от собствени издания на Фонда: „Юбилейна книга. Кръгла маса „История и перспективи“. 35 години НДФ „13 века България“; „Любов по всяко време. Разкази на лауреати от Националния конкурс „Рашко Сугарев“ 1998/2014“; монографиите от поредицата „Съвременно българско изкуство. Имена“: „Енчо Пиронков“ от Красимир Линков, „Божидар Бончев“ от Ружа Маринска и „Ясен Гюзелев“ от Георги Лозанов. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ дари на всеки от тях Юбилейния албум „Съкровищница“, публикуван по повод 140-годишнината от основаването на институцията.

Тримата лауреати изразиха своята благодарност и респект към патрона на наградата Рашко Сугарев.

Сред гостите бяха представители на институции, писатели и медии.

2018

НДФ „13 века България“ връчи наградите „Рашко Сугарев“

На 23 април 2018 в книжарница „Хеликон – Витоша“ за 21 път Националният дарителски фонд „13 века България“ връчи наградите от Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ “Рашко Сугарев“, 2018.
Изпълнителният директор на Фонда Митко Тодоров откри събитието, като акцентира върху значението на книжовността и авторското право. Обяви имената на тримата лауреати и техните творби, които журито излъчи тази година, и връчи отличията: Първа награда – почетна грамота и 700 лв. – на Велислав Д. Иванов, за разказа „Позорът“; Втора награда – почетна грамота и 500 лв. – на Калоян Захариев за разказа „Нимфа от реката“; Трета награда – почетна грамота и 400 лв. – на Ралица Райкова за разказа „Раницата“.
Георги Величков и Деян Енев, членове на журито, описаха разнообразните и оригинални художествено-литературни достойнства на представените 27 кандидатури.

2017

Награда „Рашко Сугарев“ 2017

На 20 април, в книжарница „Хеликон – Витоша“, бяха връчени наградите от ХХ юбилейно издание на Националния конкурс за къс публикуван разказ „Рашко Сугарев – 2017“, за автори до 35 години.
Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Митко Тодоров откри събитието и връчи отличията: Първа награда на Мартин Колев за разказа „Черни квадрати“; Втора награда на Вержини Ованесян за разказа „Прогноза за времето“; Трета награда на Божидар Георгиев за „Ретро фото „Сладката носталгия“.
Тази година в конкурса участваха над двайсет кандидати.

2016

Национален конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ 2016

На 21 април 2016 в книжарница „Хеликон – Витоша“ бяха връчени наградите от деветнадесетото издание на конкурса за публикуван къс разказ за автори до 35 години „Рашко Сугарев“.
В началото присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на починалия наскоро писател и член на журито Любен Петков. Георги Величков говори за неговото делото.
Деян Енев анализира тематичното и стилистично разнообразие в представените през 2016 разкази, като се спря конкретно на 27-те кандидатури, голяма част от които изразяват новаторски, модерни тенденции в най-новата ни белетристика. Той представи и сборника „Любов по всяко време“, съдържащ отличени разкази от 40 автори в конкурса „Рашко Сугарев“ от учредяването на наградата през 1998 до 2014.
Журито присъди: Първа награда на Зорница Гъркова за разказа „Те никога не казват“; Втора награда на Бианка-Мария Желязкова за „Бащи за осиновяване“; Трета награда на Александър Цонков за „Деветият живот“.

2015

Награда за къс разказ „Рашко Сугарев“ 2015

На 13 април в книжарница „Хеликон – Витоша” изпълнителният директор на НДФ „13 века България” проф. Греди Асса връчи наградата от Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ “Рашко Сугарев” 2015.

В конкурса участваха над тридесет кандидати от цялата страна. Журито присъди: първа награда на Наталия Атанасова за разказа „Черно-бели снимки”; втора награда на Калин Василев за разказа „Четири мига от лятото”; трета награда на Патриция Николова за разказа „Кадиш за неродените”.

    Категория
    Награди, Нашите Проекти